Faimosul curent de meteori Leonide, surprins dintr-o zonă ferită de poluare luminoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Valentin Grigore / SARM / Facebook
FOTO: Valentin Grigore / SARM / Facebook

Astronomii şi pasionaţii de fotografie au aşteptat cu sufletul la gură cea mai intensă ploaie de meteoriţi din acest an. Leonidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori active într-un an, care poate fi observat între 6 şi 30 noiembrie.

Specialiştii au calculat că „debitul ploii de meteoriţi” va fi de circa 10-15 stele căzătoare pe oră. Se vor vedea destul de bine, pentru că strălucirea Lunii este de doar 5% din capacitatea maximă. Cel mai bine se va putea vedea în emisfera nordică a Pământului, de pe continentele nord-american, european şi asiatic, dar va fi vizibilă şi în emisfera sudică.

Leonidele (se numesc aşa după Constelaţia „Leului”) sunt meteoriţi formaţi din resturile lăsate în urmă de cometa Tempel-Tuttle, în cadrul mişcării orbitale în jurul Soarelui, pe care o face în 33 de ani. 

Acestea intersectează orbita Pământului în fiecare an, în luna noiembrie şi se pot suprapune cu „Tauridele”, altă ploaie de meteoriţi asociate cometei Encke. 

„Faimosul curent de meteori Leonide, aflat acum la distanţă mare faţă de anii de glorie, care se repetă la fiecare 33 de ani (perioada orbitală a cometei părinte, 55P/Tempel-Tuttle), se pare că a produs o surpriză anul acesta pritr-o activitate mult mai intensă decât era de aşteptat şi prin bolizi spectaculoşi. Am surprins o altă urmă luminoasă a unui meteor Leonide, estimat undeva la -2 magnitudini, în dimineaţa zilei de 16 noiembrie. Se observă degradeul de culoare şi, foarte important, forma spiralată, caracteristica specifică Leonidelor, despre care voi discuta într-o postare specială. Pe cer a fost prezent un puternic airglow roşu, în special în partea a doua a nopţii”, a precizat preşedintele Societăţii AStronomice Române de Meteori (SARM), Valentin Grigore.

Noaptea Leonidelor în 2009:

Curentul de meteori Leonide este cel mai puternic în intensitate din această categorie, fragmentele de praf cosmic urmând să lovească atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 250.000 km/h.

Astfel de fenomene au mai avut loc în istorie, fiind cunoscute pentru faptul că se pot transforma în adevărate furtuni. De exemplu, în 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puţin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca următorul fenomen astronomic de acest gen să se petreacă de-abia în anul 2032.

Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră. Cu cât observaţi mai mult, cu atât vedeţi mai mulţi meteori. Urmărind bolta cerească veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele.

VIDEO Leonidele
aduc ploaia de stele cea mai intensă în noaptea de sâmbătă spre duminică
VIDEO Leonidele aduc ploaia de stele cea mai intensă în noaptea de sâmbătă spre duminică
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite