EXPLOZIE Soarele se frământă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluxul de plasmă ejectat, marţi, în urma celei mai mari explozii solare din ultimii cinci ani, va ajunge astăzi în atmosfera Terrei. În noaptea de luni spre marţi, pe Soare a avut loc o erupţie. Chiar dacă o astfel de erupţie solară nu s-a mai întâmplat din 2006, reprezentanţii Societăţii Astronomice Române de Meteori ne spun că oamenii nu sunt în pericol.

Vezi aici VIDEO

Efectele exploziilor solare produse în data de 13 februarie îşi vor face simţită prezenţa în seara aceasta. Tsunami-ul fără precedent din actualul cilcu al astrului se apropie de atmosfera Terrei cu o viteză de 410 km pe secundă.

Asta înseamnă că, în această după-amiază, plasma rezultată în urma erupţiei de marţi va intra în contact cu atmosfera Pământului. Chinezii au resimţit primii efectele exploziei solare telecomunicaţiile având de suferit.

Nu e cazul de panică

Reprezentanţii Societăţii Astronomice Române de Meteori (S.A.R.M) spun însă că activitatea soarelului din ultimele zile nu ar trebui să ne îngrijoreze. “Ca efecte directe asupra pământului sunt apariţia acestor aurore boreale, un fenomen spectaculos dar care nu se vede din ţara noastră. Iar ca influenţă asupra stării generale a organismului, părerea mea este că nu se poate vorbi de o influenţă extrem de vizibilă şi nici de o expunere mai mare decât pe timp de vară dacă am sta în bătaia soarelui. În ceea ce îi priveşte pe cei mai sensibili cum ar fi meteosensibilii este posibil să apară unele manifestări dar nu este cazul de panică. Oricum, instensitatea soarelui a scăzut mult”, a declarat pentru “Adevărul de Seară” Valentin Grigore, preşedintele S.A.R.M.



Acvitatea soarelui creşte în intensitate o dată la 11 ani iar maximum se preconizează a fi atins în 2013-2014. “O dată la 11 ani, în medie, această activitate se intensifică. Noi ne aflăm într-o etapă de creştere a acvitităţii solare. Se preconizează ca maximum de activitate să fie înregistrat în 2013-2014. Concret, apar pe Soare explozii în zona petelor solare cum a fost cazul exploziei din 13 februarie care a apărut în jurul grupul de pete 1158 şi care a fost înregistrată de observatorul dinamic al NASA. Putem să spunem că a fost o explozie medie dacă e să ne luăm după specialiştii care au introdus-o în clasa «M», având o valoare de 6,6 pe o scară de la 1-9”, mai spune Valentin Grigore.

În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă.

Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, particulele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite