DSVSA Dâmboviţa, informaţii despre gripa aviară şi examenul trichinelogic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a preveni apariţia Trichinelozei la om prin consumul de carne infestată cu Trichinella spiralis, rezultată de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei în perioada premergătoare Crăciunului, este necesar să se ia o serie de măsuri.

În acest sens, conform legislaţiei în vigoare, DSVSA Dâmboviţa a instruit şi atestat medicii veterinari din judeţ pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct.

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetăţenii se pot adresa medicului veterinar de liberă practică din localitatea de domiciliu. De asemenea, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetăţenii se pot adresa Circumscripţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (CSVSA) aflate în subordinea DSVSA Dâmboviţa, care funcţionează în localităţile Târgovişte — Pavcom, Pucioasa — Piaţa Centrală şi Titu — str. I.C. Visarion.

Programul de lucru pentru CSVSA este de luni până duminică, între orele 08:30 şi 18:00.

INFORMAŢII DESPRE GRIPA AVIARĂ

Gripa aviară este o boală infecţioasă virală a păsărilor, inclusiv a păsărilor de curte. Infecţiile cu virusurile gripei aviare la păsările de curte cauzează două forme principale ale acestei boli, care se deosebesc prin virulenţa lor. Forma slab patogenă cauzează, în general, doar simptome uşoare, în timp ce forma înalt patogenă determină rate foarte mari ale mortalităţii la majoritatea speciilor de păsări de curte. Boala în cauză poate avea un impact major asupra aviculturii şi a populaţiei.

image

Cu toate că virusurile gripei aviare afectează în principal păsările, oamenii pot fi, de asemenea, infectaţi în mod ocazional şi în anumite circumstanţe.

În ultima perioadă, s-au confirmat cazuri de gripă aviară înalt patogenă H5N8,la păsări sălbatice din Franţa, Danemarca, Germania, Austria, Croaţia, Ungaria, Finlanda, Suedia, Ţările de Jos şi România. Au fost confirmate focare cauzate de acelaşi subtip de virus la păsările de curte din Ungaria, Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Ţările de Jos.

În ţara noastră,în data de 28.11.2016 a fost declarat un focar de gripă aviară în urma izolării unei tulpini a virusului H5N8 de la o lebădă găsită moartă în portul Constanţa.În data de 05.12.2016 a mai fost izolată o tulpină H5N8 de la un cormoran găsit mort în aceeaşi zonă. Autoritatea sanitară veterinară judeţeană a aplicat imediat măsuri severe de control al bolii.

În acest context epidemiologic,factorii implicaţi în sănătatea animală şi în creşterea păsărilor ,din toată ţara,au impus un grad de alertă maximă şi au luat măsuri pentru depistarea precoce a oricărui caz de boală şi pentru prevenirea apariţiei bolii la efectivele de păsări domestice.

Vă reamintim că rezervorul de virus îl reprezintă păsările migratoare,în special cele acvatice, care pot veni în contact cu păsări sălbatice indigene sau cu păsări domestice, cărora le pot transmite boala.

DSVSA Dâmboviţa reia apelul către populaţie de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului:

- Interzicerea mişcării păsărilor în afara curţilor;

- Menţinerea păsărilor din gospodărie, pe cât posibil, în adăposturi închise,pentru prevenirea contactului cu păsări sălbatice - vrăbii, guguştiuci, ciori,coţofene etc.;

- Interzicerea accesului raţelor şi gâştelor domestice la luciurile de apă (lacuri, bălţi,iazuri,etc.) pentru a evita contactul acestora cu păsările sălbatice de apă,care reprezintă rezervorul de virus;

-Obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie;

- În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA judeţeană.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite