Drama veteranilor din teatrele de operaţiuni: mutilaţi fizic şi psihic, dar abandonaţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru AMVVD şi Muzeul Veteranilor, inaugurat sâmbătă. FOTO: C.S
Centru AMVVD şi Muzeul Veteranilor, inaugurat sâmbătă. FOTO: C.S

Veteranii militari români, jandarmii şi poliţiştii care au participat la restabilirea păcii în teatrele de operaţiuni din zonele conflictuale sunt supăraţi pe actualii guvernanţi fiindcă le-au retras fondurile necesare construirii unui centru medical de de recuperare

Ei îşi construiesc lângă Mănăstirea Dealu, singurul Centru de Recuperare şi Refacere pentru Veterani din România şi din Sud-Estul Europei. Militarii au început singuri reabilitarea clădirilor în care a funcţionat un spital TBC, date în folosinţă de Primăria Târgovişte pentru 49 de ani, dar pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de mulţi bani, respectiv 50 de milioane de euro. Banii ar fi trebuit să provină din fonduri europene. O firmă de consultanţă din Bucureşti a întocmit proiectul veteranilor, fără să ceară vreun ban în avans. Pe lângă proiect, veteranii au întocmit şi toate actele necesare şi au luat avize peste avize. Finanţarea a fost ştearsă însă din pix de guvernanţi, de pe lista de investiţii prin PNRR, spun reprezentanţii AMVVD.

„Mergem la Bruxelles” 

Proiectul veteranilor a fost scos de Ministerul Fondurilor Europene, în mod inexplicabil, din PNRR. Vestea a căzut ca un trăsnet peste veterani, fix în perioada în care peste 600 de militari români dizlocaţi în Afganistan au revenit în ţară, parte a planului NATO de retragere a trupelor din această ţară. Veteranii îşi caută acum dreptatea la Bruxelles şi vor să ajungă în Comisia Tehnică Europeană, lucru extrem de greu de realizat.

„Am discutat cu vreo şase europaralmentari, îi sunăm mereu, să ne facă culoar la Comisia Tehnică Europeană. Acolo trebuie să mergem cu proeictul nostru. Sărim peste Ministerul Fondurilor Europene din România, ne asumăm acest lucru. Domnul Ghinea ne-a tăiat din pix proictul nostru, ne asumăm ce spunem. Dacă Guvernul României ne-a lăsat pe dinafară, mergem direct la Bruxelles. De regulă nu e posibil, dar e loc de interpretări”, a declarat pentru „Adevărul” Marius Apostol.

Centru AMVVD. FOTO

Între timp, potrivit lui Apostol, Klaus Iohannis încearcă să medieze între cele două părţi. „Nu mai avem nicio reacţie. Domnul Ghinea (n. red. Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene) e foarte liniştit. Am primit un document de la Preşedinţie prin care ni s-a spus că o să ajungă mediator între noi şi Miniterul Dezvoltării. A scos din schemă Ministerul Fondurilor Europene. Ori ne-au dat o hârtie ca să scape de noi, ori, nu ştiu”

Ca să arate că nu au abandonat proiectul la care visează, veteranii au inaugurat, în weekendul trecut, un muzeu în aer liber, care conţine machete de avioane, arme, ilustraţii şi medalii obţinute de militarii noştri.

„Noi ne-am ţinut de promisiune, iar în 2020 am finalizat proiectul, cu Studiul de fezabilitate, cu absolut tot. Atunci ni s-a promis de Guvernul Orban că sunt deja alocate cele 50 de milioane de euro, fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ne băgase pe Axa PNRR-ului, adică pe Axa Operaţională, fiind şi unicul centru de recuperare din tot sistemul naţional pentru veterani. Din păcate, ministrul Ghinea, şi îmi asum ce spun şi o spun foarte clar, îşi bate joc de militarii veterani. Domnul ministru Ghinea nu ne respectă absolut deloc, de aceea noi am solicitat prim-ministrului şi preşedintelui României demisia ministrului Ghinea”, spune preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din Teatrele de operaţii, sublocotenentul în retragere Marius Apostol.

Centru AMVVD. FOTO

Veteranii se plâng că guvernanţii nu au făcut decât să le promită şi să-i amâne cu începerea demersurilor concrete pentru realizarea acestei investiţii. 

„Este inadmisibil, neavând un centru de recuperare pentru veterani, pentru militarii răniţi, pentru văduve şi pentru copii, ca dumnealui să taie din pix acest Centru. Din păcate acum căutăm soluţii, iar aşa cum am spus şi la Bucureşti, soluţia este de a merge la Bruxelles”, a mai spus Marius Apostol.

MApN, chiar dacă este alături de veterani în multe proiecte, nua re puterea financiară de a susţine un proiect de o asemenea, anvergură, cum este cel din Dâmboviţa.

„Adevărul” a încercat să ia legătura atât cu Ministerul Apărării Naţionale, pentru a explica de ce nu implică în realizarea unui astfel de centru de recuperare, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene, dar, până la publicarea materialului nu a primit niciun răspuns.

AMVVD construieşte lângă Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, un centru de recuperare, primul din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalţi membri ai asociaţiei.

Centrul, format din două clădiri (pavilioane), se află lângă Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi Regele Mihai I.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Centrul de recuperare pentru veterani, care urma să fie construit lângă Târgovişte, scos inexplicabil din PNRR

Militarii români îşi construiesc spital pentru tratarea traumelor de război. MApN recunoaşte în premieră că militarii suferă de sindrom post-traumatic

Poveştile militarilor răniţi pe fronturile din Irak şi Afganistan. Unii au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile, alţii - proptiţi în baston, dar tot s-ar întoarce pe front

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite