Directoarea unei grădiniţe din Târgovişte avertizează că 150 de copii ar putea fi în pericol într-o clădire din anul 1875 care nu a fost consolidată niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădiniţa cu program prelungit „Alexandrina Simionescu Ghica“ din Târgovişte ar putea fi un real pericol. Directoarea instituţiei avertizează că un cutremur mai puternic ar putea distruge clădirea.

Conducerea grădiniţei spune că o soluţie ar fi mutarea celor 150 copii, cât mai curând, într-un corp de clădire care se află în construcţie, în curtea actualei grădiniţe. Numai că nu sunt fonduri pentru terminarea lucrării. 

"Am trimis o situaţie a acestei clădiri către Primăria Târgovişte şi către Inspectoraul Şcolar. Este o clădire construită în 1875 şi ca atare prezintă un risc seismic ridicat. De nenumărate ori am făcut memorii către autorităţile locale, către ISJ, pentru a ne muta în corpul de clădire care se află în prezent în construcţie în spatele grădiniţei. Este vorba de extinderea grădiniţei. Din cauza stopării fondurilor, nu s-a mai continuat lucrarea”, ne-a spus Angela Morlovea, directorul grădiniţei.

Nu a fost niciodată reabilitată 

“Clădirea nu a fost reabilitată niciodată până acum la exterior, ci doar la interior, cu centrală termică, parchet şi instalaţii sanitare. Este o clădire-monument", mai spune Angela Morlovea. 

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a întocmit o listă de 43 de unităţi şcolare din judeţ care sunt în pericol în cazul unui seism.

“Nu arată jalnic, dar trebuie reabilitată. Înăuntru pare că e în regulă, dar dacă ar avea posibilitatea să o repare, n-ar fi rău. E destul de veche clădirea”, ne-a spus tatăl unui băieţel de 5 ani.

image

“E foarte rău. Nu ştiu de ce le mai dă voie să funcţioneze. Nu ştiam că este inclusă pe această listă. Pe afară arată rău, dar noi ca părinţi nu putem face nimic. Putem doar să îi mutăm pe copiii noştri la altă grădiniţă”, este de părere Viorel, un alt părinte.

Singura soluţie, fondurile europene

Primăria Târgovişte are multe sesizări primite de la directori, însă bugetul este destul de mic pentru a acoperi toate cererile. 

  “La momentul acesta am primit mai multe adrese de la mai multe şcoli şi grădiniţe care solicită reabilitarea clădirilor cu ajutorul fondurilor europene. Noi am avut o discuţie cu cei de la Direcţia Tehnică pentru a scrie nişte proiecte pentru că din fondurile primăriei nu există această posibilitate a ajuta unităţile şcolare. Clădirile sunt, ce-i drept, destul de vechi şi necesită o reabilitare. E posibil ca la cel mai mic cutremur să aibă probleme”, a declarat Dorin Maican, directorul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Târgovişte.

Istoria grădiniţei

Grădiniţa cu program prelungit nr. 9 din Târgovişte s-a deschis la 1 aprilie 1974 şi avea un efectiv de 90 copii. În anul 1998, 2 grupe din cele 4 au început să-şi desfăşoare activitatea în altenativa educaţională Step by step. În 2010 s-a înfiinţat cea de-a 6-a grupă de preşcolari, în prezent fiind înscrişi peste 150 copii în grădiniţă. Grădiniţa a avut personalitate juridică de la înfiinţare până în prezent, exceptând perioada  aprilie 1982- ianuarie 1997, când a fost sub patronatul Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte.

image

La 1 septembrie 2008, Grădiniţa nr. 9 a primit o nouă denumire – Grădiniţa “Alexandrina Simionescu Ghica”, în semn de recunoştinţă faţă de proprietara acestei clădiri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite