Direcţia Silvică Dâmboviţa îşi aşteaptă clienţii în pepinierele din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primele 9 luni, cifra de afaceri a Direcţiei Silvice Dâmboviţa a fost de 306 milioane de lei, iar profitul s-a cifrat la 4,7 milioane de lei
În primele 9 luni, cifra de afaceri a Direcţiei Silvice Dâmboviţa a fost de 306 milioane de lei, iar profitul s-a cifrat la 4,7 milioane de lei

Dacă vreţi să vă redecoraţi grădina sau dacă vreţi porci mistreţi, fructe de pădure sau lemne de foc trebuie să ştiţi că Direcţia Silvică Dâmboviţa are o ofertă variată, la preţuri extrem de mici.

Cifrele arată că în primele trei trimestre toţi indicatorii au fost realizaţi şi chiar depăşiţi.

„Menţionez că toţi indicatorii sunt depăşiţi. La regenerarea pădurilor am avut 175 ha, din care 40 ha naturale, 35 ha artificiale (împăduriri, plantaţii...), unde programul s-a realizat cu 103%. Vreau să menţionez că noi suntem în plină pregătire a campaniei de toamnă, ceea ce înseamnă că depăşim programul (realizat din primăvară) pentru anul viitor. Cele mai bune plantaţii cu reuşita cea mai bună sunt cele care se plantează în toamnă. Aşa că noi sperăm să mai împădurim în această toamnă frumoasă încă 15 ha. Avem, acolo unde am avut tăieri rase, mai ales în crâng, utilajele pentru pregătirea terenului. Lucrările de îngrijire (degajări, curăţiri, rărituri), unde este şi un criteriu de performanţă, sunt lucrări extraordinar de importante pentru conducerea unui arboret să ajungă la vârsta exploatabilităţii sănătos şi valoros. La degajări, 71 ha, am realizat 87 ha (123%), la curăţiri am avut 301 ha şi am realizat 304 ha, iar la rărituri din 1400 ha am realizat 2000 ha”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ing. Costel Preda.

predapaduri

Reabilitări de drumuri

„Avem două drumuri în execuţie, în munte, unde mai avem cam 25 % până la finalizare. Este vorba de Ocolul Silvic Pucioasa, care se găseşte pe raza fostului Ocol Silvic Moroeni. La ocoalele silvice de munte condiţiile sunt extraordinar de grele pentru absolut toate lucrările – împăduriri, tăieri, îngrijire, exploatare masă lemnoasă şi punere în valoare. Ce este mai uşor la aceste ocoale? De asigurat paza, pentru că pui doi stâlpi şi o barieră. De aceea titularii de cantoane de la munte au suprafeţe cuprinse între 1000 - 1500 ha, spre deosebire de cei de la câmpie care au în jur de 400 ha. Deci şi investiţiile sunt în derulare şi în mod sigur până la finele lunii noiembrie o să realizăm şi acest indicator. Am tăiat-o integral pentru a asigura, din beneficiu şi în urma licitaţiei şi valorificării materialului lemnos, salariile dar şi toate drepturile salariale conform Contractului Colectiv de Muncă. Am avut un program de 102.000 mc, faţă de 148.000 mc la finele anului, şi am realizat 107.000 mc, deci 106%”, , a mai spus Costel Preda. 

predapaduri

În pepiniera din Găeşti, de exemplu, cea mai mare din judeţ, un plop poate fi cumpărat cu doar 1,5 lei.

De asemenea, au fost valorificate zeci de tone de cătină, păducel, porumbe. La plante medicinale, au fost obţinute 29 tone de flori de tei şi de soc. Fondul de vânătoare gestionat de Direcţia Silvică Dâmboviţa este unul generos. Costel Preda, directorul instituţiei, aşteptă pe cei pasionaţi, posesori de arme în condiţiile prevăzute de lege, să se adreseze unităţii cu solicitări pentru participarea la vânătoare. De asemenea, unitatea livrează către alte ţarcuri de vânătoare din ţară, la cerere, mistreţi vii. În 2016, au fost valorificaţi în acest mod 130 de mistreţi la un preţ de 100-115 euro per animal.

În primele 9 luni, cifra de afaceri a Direcţiei Silvice Dâmboviţa a fost de 306 milioane de lei, iar profitul s-a cifrat la 4,7 milioane de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite