Diferenţele dintre OLED şi QLED. Cum să alegem în funcţie de buget şi performanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o singură diferenţă de litere între cele două, la prima vedere, dar cele două tehnologii TV sunt de fapt foarte diferite. Atât OLED cât şi QLED oferă imagini dinamice, cu un contrast bogat.

QLED – Quantum-dot Light Emitting Diode

OLED – Organic Light Emitting Diode

LED-urile de înaltă eficienţă sunt utilizate pentru a genera lumina. În cazul QLED, filtrul prin care trece lumina include o tehnologie numită puncte cuantice (de aici „Q”). Acestea sunt mici nanoparticule care modifică lumina, care transformă o iluminare de fundal cu nuanţe albastre standard într-una capabilă să producă mai multe culori.

OLED nu necesită o iluminare de fundal. Panourile OLED includ elemente organice. Acest sistem abandonează iluminarea din spate a panolului (backlight), iar în acest caz fiecare pixel în parte se auto-iluminează generând lumina.

Panoul QLED functioneaza precum un ecran LED, respectiv foloseste o iluminare de tip backlight pentru a ilumina pixelii. Q-ul intra in poveste aici cand in fata pixelilor se adauga o pelicula „quantum dot” pentru o mai mare acuratete a culorii, potrivit avstore.ro

„Quantum dots” sunt molecule microscopice care atunci cand sunt lovite de lumina panoului din spate, emit propria lor lumina si culoare. 

Contrastul unui OLED este fenomenal. Există un control total asupra cantităţii de lumină pe care se extinde fiecare pixel, deci există o capacitate aproape de infinit de detaliu şi nuanţă în scenele întunecate. De asemenea, puteţi avea zone foarte luminoase chiar lângă zone foarte întunecate, cu diferenţe puternice între ele, oferind fotografii un aspect incredibil de dramatic şi realist.

QLED este o tehnologie dezvoltată în paralel cu cea OLED, dar cu un principiu diferit de funcţionare. Se bazează pe nanocristale, particule foarte mici ce strălucesc în anumite culori atunci când sunt iluminate, numite comercial quantum dots. Televizoarele folosesc de obicei o sursă de lumină albastră care, trecând prin diversele straturi de nanocristale de pe ecran, îşi schimbă culoarea.

Unii producători de televizoare insistă mai tare pe OLED, alţii pe QLED. Fiecare tehnologie are avantaje şi dezavantaje, de exemplu QLED poate genera lumină mai puternică, dar nu şi negru mai intens decât OLED-ul.

Atuuri OLED - calitate mai bună. Vizionarea nu se face în spaţii foarte luminoase. Îl alegem dacă vrem că negrul să însemne neru sar albul alb, nu lumina stridentă.

Atuuri QLED - îl alegem dacă bugetul nu ne permite un televizor OLED sau dacă ne plac culorile foarte vii şi imaginile spectaculoase şi obligatoriu vizionarea se face în spaţii luminoase şi foarte luminoase. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite