Dieta Okinawa, modelul japonez pentru o viaţă lungă şi sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shaw Academy Blog
FOTO: Shaw Academy Blog

În insulele Okinawa din Japonia trăiesc mai multe persoane care au atins venerabila vârstă de 99 de ani. Okinawa este una dintre cele mai cunoscute „zone albastre”, cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume.

Persoanele care trăiesc în Okinawa au ratele scăzute ale obezităţii şi ale bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul zaharat şi cancerul. Secretul sănătăţii lor bune are de-a face cu dieta locală, numită dieta Okinawa.

„Multe variabile sunt luate în calcul atunci când vorbim de durata vieţii, dar cheia sănătăţii acestor oameni din Japonia este dieta lor deosebit de sănătoasă", a precizat pentru prevention.com Luiza Petre, specialist în managementul greutăţii şi profesor asistent de cardiologie la Scoala de Medicină „Mount Sinai” din New York.

Care este secretul dietei Okinawa

Dieta din Okinawa pune accentul pe consumul de legume şi fructe de mare, limitând alimentele procesate. Mulţi oameni din Okinawan mănâncă, de asemenea, porţii moderate la timpul mesei şi tratează alimentele ca sursă de medicament. Unele dintre cele mai populare alimente din dieta Okinawa includ:

- carbohidraţii bogaţi în fibre, cum ar fi cartofii dulci, legumele rădăcinoase 

- legume verzi cum ar fi varza

- produse de soia cum ar fi tofu 

- fructe de mare şi alge marine cum ar fi kombu şi hijiki

- cantităţi mici de carne roşie, în special carne de porc

- ciuperci Shiitake şi pepene amar, un fruct de tărtăcuţă amar

- ceai de iasomie.

Japonezii de pe insula Okinawa obişnuiesc să consume zahăr numai la ocazii speciale. În plus, multe dintre felurile lor de mâncare sunt gătite la abur şi trase la tigaie. Majoritatea grăsimilor pe care le consumă provin din peşte bogat în omega-3.

Există dezavantaje în dieta Okinawa?

Din punctul de vedere al sănătăţii, cei care aleg să urmeze acest mod de a se hrăni nu pierd nimic, spun specialiştii. 

Nu este nevoie să schimbaţi complet modul în care mâncaţi peste noapte. În schimb, puteţi încerca să introduceţi multe mai multe alimente Okinawan în dieta voastră. 

Dietă Okinawa este compusă din alimente foarte uşoare, care se pot consumă până la saţietate, deoarece au o densitate energetică mai mică de 0.7 (apă, ceai, castravete, andive, dovlecel, portocală, caise, alge, mere, iaurt natural degresat), alimente uşoare, cu densitate energetică cuprinsă între 0.8 şi 1.5 (banane, cartofi, peste alb, orez, paşte, legume şi grâu) alimente moderate, care se consumă în cantităţi mici căci au o densitate energetică între 1.6 şi 3 (peşte roşu, pâine, fructe uscate, pizza şi îngheţată) şi alimente grele, care se consumă doar la ocazii speciale deoarece au o densitate energetică mai mare de 3 (biscuiţi, nuci, ciocolată, unt şi ulei).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite