Dezastrul din HoReCa provocat de pandemie îi îngroapă pe agricultorii din Lunguleţu: „Varza noastră se strică pe câmp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tone de varză în piaţa din Lunguleţu. FOTO: C.S
Tone de varză în piaţa din Lunguleţu. FOTO: C.S

Pandemia de COVID-19 a distrus industria HoReCa şi, în acelaşi timp, agricultura. Ţăranii se bazau pe comenzile venite din această industrie. În bazinul legumicol Lunguleţu, cunoscut pentru producţiile de varză şi cartofi, producătorii stau cu marfa nevândută.

Tone întregi de varză aşteaptă să fie cumpărate în piaţa de gros din Lunguleţu, însă nu există cumpărători, chiar dacă preţul este unul derizoriu. 70 de bani costă un kilogram de varză crudă, în timp ce varza murată costă 80 de bani.

În acest condiţii, agricultorii spun că vor lăsa varza pe câmp şi o vor distruge cu plugurile, pentru că nu mai rentează recoltarea ei.

Lipsa pieţei de desfacere îi afecta pe ţărani şi înainte de pandemie, dar acum lucrurile s-au complicat periculos de mult.

„Nu avem piaţă de desfacere şi, pe deasupra, ne afectează şi dezinteresul total al autorităţilor în vederea susţinerii comercializării şi consumului de produse româneşti. Varza noastră se va strica pe câmp, iar în magazine şi supermarketuri vom găsi iar varză de import. Restaurantele cumpărau cantităţi mari, dar acum aproape că nu ne mai caută”, spune Valentin Cazacu, producător din Lunguleţu.

Asocierea într-un grup de producători, singura soluţie

Diferenţa uriaşă dintre preţul cu care agricultorii îşi valorifică marfa la colţ de stradă şi preţul cu care aceeaşi marfă este vândută în pieţe şi supermarketuri ar putea dispărea doar dacă oamenii înţeleg să se asocieze în cooperative care să discute direct cu marile magazine.

  varza lunguletu

Recoltare varză. FOTO: C.S

Problema asocierii se pune în fiecare toamnă în comuna Lunguleţu, atunci când oamenii se plâng de preţul mic al produselor agricole, însă până acum nu s-a înfiinţat nicio asociaţie în localitate.

Un semnal de alarmă l-a tras şi preşedintele ALDE Dâmboviţa, fost subsecretar de stat la ANAP.

„Noi vom prepara varză de la străini, căci autorităţile îşi bat joc de resursele produse pe meleagurile mioritice şi implicit de poporul român. În cel mai mare bazin legumicol din ţară, la Lunguleţu, producătorii stau cu remorcile pline de varză abia recoltată în piaţa comunală, iar spre finalul zilei sunt obligaţi să o vândă samsarilor la preţ de nimic. Samsarii îşi triplează profitul, iar ţăranii rămân cu bătăturile în palme de la muncă şi... cam atât. Nu reuşesc să îşi acopere nici măcar investiţia, deşi se estimează o producţie de 40 de tone/hectar”, spune acesta. 

Un hectar cultivat cu cartofi costă de la însămânţat şi până la recoltat, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul. Un culegător este plătit cu 150 de lei pe zi.

în Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză, aproximativ 10% din varza produsă în România. Deşi este o producţie enormă ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au angrosiştii care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare.

De asemenea, în Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cartofii noi româneşti au apărut în pieţele din ţară. Cât costă un kilogram în Lunguleţu, patria cartofului

FOTO VIDEO Celebrul cartof de Lunguleţu, afectat de secetă. Ţăranii spun că le-a scăzut producţia cu până la 50%

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite