Deputatul Iulian Vladu: "Ponta are, aşa cum se vede, motive de frică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL de Dâmboviţa, Iulian Vladu, a comentat, pe pagina personală de Facebook, situaţia din Parlamentul României, în care Victor Ponta a fost apărat de colegii de alianţă. În opinia deputatului, premierul are "motive de frică", după ce DNA a început urmărirea penală pe numele său pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte ce ar fi fost comise în perioada în care era avocat.

"Coaliţia majoritară din Parlament este o ruşine, în România anului 2015! Faptul că deputaţii PSD şi aliaţii lor s-au făcut astăzi scut în faţa premierului Ponta, acuzat de fapte penale, nu înseamnă altceva decât că l-au incriminat şi mai mult. Ponta are, aşa cum se vede, motive de frică. Frică de statul de drept, de justiţie şi de lege, împotriva cărora luptă pe toate fronturile împreună cu acoliţii lui! Îmi este jenă că sunt coleg în Parlamentul României cu oameni care calcă în picioare interesul naţional", a spus Iulian Vladu.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal de procurorii DNA pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte ce ar fi fost comise în perioada în care era avocat. Procurorii îl acuză şi de conflict de interese, prin numirea lui Dan Şova în mai multe funcţii, faptă comisă din fotoliul de premier. Şeful statului i-a solicitat demisia, însă Ponta a refuzat, spunând că doar Parlamentul îl poate demite.

kovesi

Laura Codruţa Kovesi a declarat că citarea lui Victor Ponta la DNA s-a realizat „în urmă cu câteva zile, în condiţii legale“.

Întrebată de ce urmărirea penală împotriva lui Ponta a fost începută acum, deşi este vorba despre un dosar care a fost deschis încă din anul 2012, Laura Codruţa Kovesi a declarat: „Anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârşitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracţiuni care au fost reţinute şi de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală in rem, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obţinut anumite informaţii şi până la emiterea ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale”.

De asemenea, întrebată dacă este doar o coincidenţă faptul că Victor Ponta a fost chemat la DNA chiar în ziua în care PNL a depus la Parlament moţiunea de cenzură, Kovesi a spus că procurorii doar îşi fac treaba şi nu verifică ceea ce se întâmplă în spaţiul public.

Victor Ponta a postat un nou mesaj pe Facebook în care a precizat că nu îşi va da demisia, Parlamentul fiind cel care îl poate demite.

„Am avut cu Preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pentru societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi cetăţenilor acestei ţări! Asta ar însemna dictatură şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toţi!”, a scris Ponta pe Facebook.

victor ponta la dna foto mediafax

Pentru ce este acuzat Ponta

El este suspectat că, „în calitate de prim-ministru al României, l-ar fi numit pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism”, susţin procurorii.

Din probele administrate de procurori rezultă că Victor Ponta ar fi beneficiat lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 de lei şi 14.000 de lei, în total 181.439,89 de lei, în baza unei „convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel”.

De asemena, în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 Ponta ar fi beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aproximativ 6.000 de lei/lună), iar ulterior, în iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei, mai arată anchetatorii.

Potrivit legii, pentru celelalte acuzaţii (de fals în înscrisuri sub semnătură privată - 17 infracţiuni, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor) nu este nevoie de aviz de la deputaţi deoarece infracţiunile ar fi fost comise când acesta era avocat.

Citiţi un amplu material despre cel mai discutat subiect al acestor zile pe Adevărul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite