De ce nu sunt folosite camerele hiperbare pentru tratarea pacienţilor COVID. Un medic militar, mesaj dur către Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Beluşică, manager Spital Găeşti. FOTO: Facebook
Laurenţiu Beluşică, manager Spital Găeşti. FOTO: Facebook

După ce a ajuns cunoscut opiniei publice prin anunţul conform căruia va vaccina populaţia de rând dacă îi vor rămâne doze de vaccin destinate personalului sanitar, Laurenţiu Beluşică, medic militar şi managerul Spitalului Găeşti, „sare la gâtul” secretarului de stat Raed Arafat.

Potrivit medicului Laurenţiu Beluşică, directorul Spitalului din Găeşti (Dâmboviţa), în gestiunea DSU se află, la Iaşi, patru camere hiperbare cu ajutorul cărora ar putea să fie trataţi pacienţii în starea critică infectaţi cu Sars-Cov-2. Medicul târgoviştean este, de altfel, unul dintre destul de puţinii specialişti români care ştiu sa folosească aceasta tehnologie. 

Utilizarea barocamerelor pentru tratarea pacienţilor cu Covid este încă dezbătută în lumea medicală românească şi, dincolo de discuţiile pur ştiinţifice, intervin şi cele administrative, legate de utilizarea barocamerelor deţinute de stat, dar şi de decontarea de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a tratamentelor care deja sunt aplicate în clinici private. 

Medicul Raed Arafat a explicat pentru News.ro de ce nu se pot folosi pentru pacienţii cu Covid cele patru barocamere mobile cumpărate de statul român prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, după incendiul de la Colectiv. 

„În primul rând, folosirea barocamerei la pacienţii cu COVID a fost discutată în mai multe zone, inclusiv cu colegi din afară, în faza acută cel puţin nu ştiu să fie folosită undeva. Am avut o discuţie inclusiv cu colegi din Italia, care ştiţi prin ce au trecut şi au foarte multe barocamere, era o videoconferinţă cu expertul din Italia şi care a zis că nu îl folosesc în situaţii de pacienţi acuţi. Medicul de la Găeşti ştiu că a insistat să i se trimită, dar pentru pacienţii critici, gândiţi-vă că intrarea în camera hiperbară cu echipamente de ventilaţie, cu echipament de ventilaţie pe oxigen la o cantitate mare, toate astea sunt riscuri. Camerele noastre funcţionează pe principiul creării prin aer comprimat, nu prin oxigen, oxigenul se dă doar pe mască, în secunda în care dai oxigen în cantităţi foarte mari, 10, 15, 20 de litri pe minut, atmosfera din camera hiperbară devine periculoasă", explică medicul Raed Arafat, potrivit news.ro.

Managerul de la Găeşti spune că a cerut o astfel de cameră pentru tratarea pacienţilor COVID, dar a fost refuzat. El are un mesaj dur către Raed Arafat, despre care afirmă că „ne-a vandut castraveţi uitând că şi noi cultivăm”.

„În încercarea sinistră şi stupidă de a induce opinia publică în eroare, din motive pe care nu le pot înţelege, afirmaţiile făcute de domnul ministru necesită următoarele precizări. Dr. Raed Arafat camerele folosesc doar aer sub presiune şi nu oxigen şi în anumite situaţii, atmosfera din barocameră poate deveni periculoasă pentru pacient. Domunule ministru şi atmosfera din saloanele de ATI Balş şi Piatra Neamţ a devenit periculoasă şi nu v-a păsat, şi montarea unor artificii a devenit periculoasă şi nu v-a păsat. Doresc să menţionez faptul că cele 4 camere hiperbare mobile cumpărate din bani publici de către DSU în urmă cu 4 ani şi care au fost văzute numai la defilarea de 1 decembrie”, explică dr. Laurenţiu Beluşică.

Respectivele camere hiperbare deţin un sistem performant de detectare a concentraţiei de oxigen, iar la atingerea procentului de 22% concentraţie în oxigen pornesc automat sistemele de spălare a aerului şi, astfel, valoarea se menţine sub 21% concentraţie.

Camerele hiperbare sunt echipate cu targă, ventilator, infuzomat şi clopot de oxigenare copii şi bolnavi comatoşi, mai spune medicul, care precizează că respectivele camere cu presiune înaltaă sunt de două feluri: barocamere care folosesc numai aer comprimat şi camere hiperbare care folosesc aer comprimat şi oxigen sub prersiune. 

„Cele mai multe camere hiperbare sunt în Germania, studii medicale în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu Covid 19 sunt deja multe publicate că dovadă că terapia hiperbara este utilizată cu success în tratarea şi recuperarea acestor pacienţi vezi site EUBS...Ar fi bine să citiţi şi recomandările şi indicaţiile Comitetului european pentru medicină hiperbară (ECHM) care a emis câteva orientări şi recomandări pentru centrele hiperbarice şi activităţile de scufundări. Mediul hiperbar creează provocări şi riscuri unice, care trebuie luate în considerare şi evaluate, pe lângă recomandările generale emise de autorităţile locale, naţionale şi internaţionale de îngrijire a sănătăţii”, mai spune managerul de la Găeşti.

Deocamdată nu se cunoaşte costul unei asemenea camere hiperbare şi nici dacă au fost folosite vreodată.

Medicul din Găeşti este curios să afle de ce nu au  fost  folosite la fetiţă de 12 ani care a murit intoxicată cu  monoxid de carbon la Buzău, de ce timp de patru ani nu a fost folosit sistemul românesc de învăţământ pentru a şcolii personalul medical şi cât costă întreţinerea periodică anuală - şi dacă a fost făcută - a celor patru  camere hiperbare mobile.

În finalul postării managerul Spitalului găeşti îi cere din nou lui Raed Arafat sa dea camere hiperbare spitalului, amintindu-i că vine valul 3 al pandemiei.

Surse din cadrul CNAS au explicat pentru că terapia hiperbară nu se regăseşte în pachetul de servicii medicale de bază în acest moment şi că o comisie specială ar trebui să propună introducerea acestei terapii în pachet pentru ca aceasta să poată fi decontată de stat.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

A început vaccinarea şi în judeţul Dâmboviţa. Câte doze au fost primite

Florin Cîţu vrea ca cele 932 de centre de vaccinare să fie gata săptămâna viitoare: Dacă păstrăm ritmul, ajungem la 100.000 de vaccinuri pe zi

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite