De ce apare osteoartrita tot mai frecvent la tineri. Boala articulaţiilor era, până de curând, specifică doar vârstei a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Articulaţiile sunt părţi fragile, iar odată ce cartilajele se erodează se refac cu dificultate FOTO webmd.com
Articulaţiile sunt părţi fragile, iar odată ce cartilajele se erodează se refac cu dificultate FOTO webmd.com

Osteoartrită este o formă de artrită şi boală degenerativă a articulaţiilor care se manifestă prin ruperea şi eventual pierderea cartilajului articulaţiilor. Ea este o boală a vârstnicilor, însă, în ultimii ani a apare din ce în ce mai mult şi la tineri, din cauza stilului de viaţă nesănătos.

Articulaţiile sunt părţi foarte fragile, iar odată ce cartilajele se erodează, acestea se refac cu dificultate. Cartilajul este o substanţă pe baza de proteină care serveşte drept tampon între oasele unei articulaţii. 

Subţierea cartilajelor cauzează în timp osteoartrită, o afecţiune ce se manifestă prin inflamarea sau iritarea articulaţiilor, însoţită de dureri, rigiditate şi limitarea mişcărilor. 

Când apar astfel de probleme, specialiştii recomandă, în prima faza, schimbarea stilului de viaţă, pentru a reduce presiunea exercitată asupra articulaţiilor genunchiului sau a mâinilor. De asemenea, există o serie de tratament care includ fizioterapie, injecţii cu steroizi, calmante care nu necesită reţeta că acetaminofen, medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (NSAID) sau creme de atenuare a durerilor. 

Medicii spun că tratamentul osteoartritei trebuie început cât mai repede şi vizează încetinirea evoluţiei bolii. Acesta urmăreşte vindecarea completă având loc în puţine cazuri. Articulaţiile afectate de artrită reumatoidă se deformează, la nivelul braţelor, degetele se umflă, se curbează şi îşi pierd mobilitatea, ajungându-se la diferite grade de disfuncţionalitate. 

osteortrita

Specialiştii recomandă şi o serie de exerciţii fizice, precum şi fizioterapie, pentru păstrarea mobilităţii articulare şi tratament medicamentos cu antiinflamatoare modificatoare ale bolii, cât mai curând posibil de la identificarea primelor simptome. 

"Cu cât se începe mai devreme tratamentul, cu atât beneficiile vor fi mai evidente. Pentru întreţinere se pot folosi şi medicamente pe baza de condroitin şi glucozamin, pentru a ajută articulaţiile să se refacă. Condroitinul şi glucozaminul fac parte în mod natural din structura articulară, având rol în formarea capsulei articulare", a spus dr. Georgiana-Ozana Tache, medic primar recuperare medicală de Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, pentru farmaciata.ro. 

Robotul-minune care reface genunchiul afectat

Refacerea Parţială a Genunchiului cu MAKOplasty este un tratament inovator pentru adulţii cu osteoartrită în stadiu mediu în compartimentul medial (interior), patelofemural (de deasupra) sau lateral (exterior ) al genunchiului. Această procedură foloseşte sistemul RIO - Braţ Robotic Interactiv Ortopedic cu ajutorul căruia chirurgii au precizia necesară pentru a realiza refacerea parţială a genunchiului. MAKO – “Robotul minune“ – cum mai este numit, este folosit cu success de către Prof. Dr. Uğur Haklar în cadrul Liv Hospital, Istanbul, spital ce găzduieşte şi rezolva probleme medicale a zeci de români pe luna. 

Sursa: csid.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite