Dâmboviţa: Lista aleşilor locali certaţi cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent caz penal al unui ales local este cel al senatorului PNL de Dâmboviţa, Sorin Roşca Stănscu. Liberalul a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi patru luni închisoare în dosarul Rompetrol. SRS  a fost condamnat pentru constituirea unui grup infracţional organizat. "Mi-am făcut bagajele. Mă pregătesc de drum", a declarat Roşca Stănescu, imediat după ce a aflat vestea că a fost condamnat.

Sorin Roşca Stănescu s-a predat singur la IPJ Ilfov, apoi a fost dus la Penitenciarul Rahova. Sorin Roşca Stănescu a primit un an de închisoare pentru utilizarea de informaţii privilegiate şi doi ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. La pedeapsa rezultată s-a adăugat un spor de 4 luni, astfel încât el va executa doi ani şi patru luni închisoare.

Dosarul Rompetrol a fost deschis în martie 2005, când DIICOT  a declanşat cercetarea penală a lui Dinu Patriciu pentru delapidarea unei creanţe din străinătate recuperată de Rompetrol.

Sorin Rosca Stanescu FOTO Mediafax

Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, administratorul Rompetrol SA şi-a  însuşit suma de 85 milioane de dolari, viraţi companiei petroliere de către Libia, în baza acordului EPSA. Acordul se referea la exploatarea zăcământului libian de la Murzuk şi prevedea că profitul va fi împărţit pe jumătate cu statul român, a cărui companie petrolieră îl descoperise. 

Avocatul lui Sorin Roşca Stănescu anunţă că va face toate demersurile pentru apărarea drepturilor clientului său

Dosarul „Rompetrol”. Sorin Roşca Stănescu, încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Am aflat că sunt condamnat penal. La închisoare. Fără suspendare”

Un post de senator pentru Dâmboviţa este vacant, după arestarea lui Sorin Roşca Stănescu

Dinu Patriciu a încercat să piardă urmă banilor din Libia prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol.

Deputatul Florin Popescu, judecat pentru puii ceruţi şi distribuiţi în campania electorală

Deputatul Florin Popescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii anticorupţie, care îl acuză că a cerut şi a primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, carne pe care a distribuit-o ulterior cetăţenilor, în campania electorală a alegerilor locale din 2012.

Concret, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis trimiterea în judecată a deputatului Florin Popescu pentru folosire a influenţei, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2012,  Florin Popescu, folosindu-şi influenţa şi autoritatea ce decurgeau din funcţiile de preşedinte al unui partid politic, organizaţia judeţeană Dâmboviţa şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, l-ar fi determinat  pe un denunţător să-i dea mai multe foloase necuvenite.

image

Mai exact, în luna martie 2012, un intermediar i-ar fi transmis denunţătorului că se aproprie alegerile locale şi trebuie să dea, filialelor locale ale partidelor politice importante, câte 250.000 euro. Denunţătorul i-ar fi răspuns că suma este prea mare, fiind dispus să dea cel mult  câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

La sfârşitul aceleiaşi luni, deputatul Popescu care, la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2012 a candidat pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a organizat mai multe şedinţe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul judeţului, cât şi candidaţii acestei formaţiuni politice la funcţiile de primar.
 

Cu acele ocazii, Florin Popescu le-ar fi spus că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din localităţile, unde îşi depuseseră candidaturile.

Florin Popescu: Nu am mâncat nici măcar o aripă de pui. Nu sunt un pericol public. PDL: Pactul pentru imunitate PSD-PMP funcţionează în Parlament

Florin Popescu îşi suspendă activitatea în PMP: „Nu am luat mită niciun pui şi nu mă consider un pericol“

Deputatul Florin Popescu s-a prezentat din nou la Parchet pentru o copie a dosarului cu ANI

Deputatul Florin Popescu, trimis în judecată pentru puii ceruţi şi distribuiţi în campania electorală

„În acest sens, în cursul lunii martie 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian s-a deplasat la sediul  firmei denunţătorului, căruia i-a cerut o cantitate de cca. 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone), precizându-i că o va distribui cetăţenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord”, se arată în documentul citat.

Pe 27 mai, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, fost membru PDL, care a trecut la PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. Acesta fusese deputat şi în mandatul 2004-2008.

La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP.

Senatorul Marius Isăilă, cercetat pentru fapte de corupţie

Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri. Concret, parlamentarul este acuzat că în anul 2012 ar fi primit o mită de 200.000 de euro pentru a opri un control al ANAF la o societate.

Marius Isăilă, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, este acuzat că în 2012, atunci când a fost şef serviciu în Ministerul Finanţelor, împreună cu consilierul parlamentar Cristian Ene, a cerut mită 200.000 de euro pentru a bloca un control al ANAF la o firmă.

image

„După ce Isăilă şi Ene i-au pretins suspectului Cristescu Cătălin (la vremea comiterii faptelor comisar la Garda Financiară- n.r.) suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe lui Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, suspectul Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi suspecţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, arată anchetatorii.

Senatorul PSD Marius Isăilă a fost trimis în judecată pe 23 iulie. Alături de el va lua loc în boxa acuzaţilor şi consilierul parlamentar Cristian Ene. Un alt inculpat, Cătălin Cristescu - comisar în cadrul Gărzii Financiare - şi-a negociat deja pedeapsa cu procurorii: 2 ani de închisoare cu suspendare. Asta după ce a recunoscut toate faptele de care era acuzat.

Conform procurorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Ovidiu Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.

Senatorul Marius Isăilă, cercetat pentru o nouă faptă de trafic de influenţă

UPDATE Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals

Senatorul Marius Isăilă a plătit o cauţiune de 10.000 de lei pentru a fi judecat sub control judiciar şi nu în arest

„După ce Marius Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină inculpatului Cătălin Cristescu, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi 2 inculpaţi“, scriu procurorii în rechizitoriu.

Denunţătorul a crezut că şi-a cumpărat liniştea, dar controlul a continuat. Astfel, Cătălin Cristescu le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea omului de afaceri. Aceştia au pretins o nouă sumă - 150.000 euro - plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.

„În cursul anului 2013, în luna august, inculpaţii Marius Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală“, susţin procurorii.

După ce a primit cei 20.000 de euro de la Cătălin Cristescu, Marius Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între ceilalţi 2 inculpaţi.

Deputatul Ion Stan, judecat pentru corupţie

Deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată, pe 27 februarie, pentru trafic de influenţă, sub acuzaţia că ar fi pretins sume importante de bani de la omul de afaceri Nicuşor Dima, în schimbul cărora s-ar fi angajat să îi obţină contracte cu statul.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

În perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei.

image

În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că „are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător“, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

La 21 decembrie 2012, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Stan a fost respinsă prin vot de Plenul Camerei Deputaţilor, deşi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor votase anterior pentru încuviinţarea arestării preventive a inculpatului.
 

Deputatul PSD Ion Stan, judecat pentru corupţie, poate părăsi ţara de sărbători

Deputatul Ion Stan: Sunt victima unei înscenări. Un înalt demnitar al statului m-a ameninţat de două ori

Deputatul Ion Stan, judecat pentru trafic de influenţă, a declarat, în faţa judecătorilor Instanţei Supreme, că dosarul său este o înscenare, el precizând că „un înalt demnitar al statului” l-a ameninţat de două ori şi că urmează să aducă probe în acest sens.

Lista edililor penali din Dâmboviţa

Primarul din Aninoasa

Primarul din Aninoasa este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat  şi complicitate la furt calificat. Constantin Maricescu a fost audiat o noapte întreagă la sediul DIICOT Dâmboviţa, alături de alte cinci persoane. Cu toţii sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat  şi complicitate la furt calificat. Procurorii instrumentează un dosar mai vechi de furt de conducte lăsate în conservare ale mai multor societăţi comerciale.

image

Ancheta are legătură cu un dosar instrumentat tot de DIICOT, în luna septembrie a anului trecutcând şapte persoane , printre care trei şefi de post de poliţie şi un jandarm din Dâmboviţa, au fost arestaţi preventiv.

FOTO Primarul din Aninoasa este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat  şi complicitate la furt calificat

VIDEO Primarul comunei Aninoasa a fost eliberat din arest. Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti i-au admis recursul

Practic, grupul infrational, din care făceau parte trei şefi de post de poliţie şi un jandarm, arestaţi preventiv în luna septembrie, se ocupa cu furtul conductelor metalice lăsate în conservare de către OMV Petrom, dar şi alte societăţi comerciale.  

Primarul din Văcăreşti, acuzat de luare de mită

În ianuarie 2012, primarul din Văcăreşti, Florinel Voicu a fost săltat de DNA pentru luare de mită. Edilul a fost trimis în judecată pentru că a primit mită 65.000 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale. Denunţătorul a fost fiul deputatului PSD, Dragoş Dumitru. În schimbul banilor, edilul s-a angajat să aprobe plata contravalorii unor lucrări de iluminat public pe care firma nu le executase.

Primarul de la Văcăreşti a fost săltat de DNA în această seară

Primarul din Văcăreşti, trimis în judecată pentru luare de mită

image

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2011-ianuarie 2012, inculpatul Florinel Voicu, în calitate de primar al comunei Văcăreşti, după o înţelegere prealabilă, a pretins şi primit de la un administrator de societate comercială, persoană denunţătoare în cauză, suma totală de 65.000 de lei, în două tranşe.

În schimbul banilor, inculpatul s-a angajat să aprobe plata, de către primărie, a contravalorii unor lucrări de iluminat public neexecutate (113.000 lei) pe care firma denunţătorului era obligată să le execute în baza unui contract.

Primarul din Produleşti, condamnat la 5 ani de închisoare

Primarul comunei Produleşti, din judeţul Dâmboviţa, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar secretarul primăriei, Petre Mihai, a primit o condamnare de trei ani şi patru luni de detenţie, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale.

Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa l-au condamnat la cinci ani de închisoare pe primarul comunei Produleşti, Marin Grigore, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi fals în înscrisuri oficiale. 

Primarul din Produleşti, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi fals în înscrisuri

image

Potrivit sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, pe lângă pedeapsa privativă de libertate, magistraţii au aplicat, în cazul primarului, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în funcţii de autoritate publică sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani.

În acelaşi dosar, secretarul comunei, Mihai Petre, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare, cu interdicţia de a candida şi de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de un an şi jumătate.

Primarul din Crângurile

Primarul social democrat al comunei Crângurile, Dumitru Girescu a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti la trei ani de închisoare şi interzicerea drepturilor de a ocupa o funcţie publică, tot pentru aceeaşi perioadă. 

Primarul din Crângurile şi fiul acestuia, prinşi la braconaj

Giurescu a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, de conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de recurs în 10 zile de la comunicare. Recursul se va judeca la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. În acelaşi dosar sunt condamnate încă trei persoane: Sebastian Tocilă, Ion Stoicescu şi Iulian Căpăţână. Dumitru Giurescu este primar în comuna Crângurile din anul 2004. 

image

Edilul şef al localităţii a mai fost cercetat pentru braconaj după ce a fost prins, îmrepună cu fiul său, pe un fond de vânătoare având asupra lor cinci fazani împuşcaţi, într-un sac. Ulterior s-a stabilit că nu aveau autorizaţie pentru fazani.

Primarul din Tărtăşeşti, aflat în închisoare

Ionel Cristian Costache este condamnat la închisoare în două dosare pentru luare de mită şi conflict de interese. În prezent, fostul primar Ionel Cristian Costache este încarcerat în Penitenciarul Găeşti, unde execută o pedeapsă de patru ani de închisoare. 

image

Costache a fost condamnat definitiv, în martie anul trecut, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar câteva luni mai târziu, în toamna lui 2013, a fost trimis în judecată într-un nou dosar în care a fost acuzat de conflict de interese în formă continuată, fiind acuzat că a încheiat 18 contracte de achiziţii publice cu o firmă administrată de fratele său, căruia i-a cerut foloase materiale în valoare de peste 900.000 de lei. 

Fostul primar din Tărtăşeşti, trimis în judecată după ce a semnat 18 contracte cu firma fratelui său

Aflat în închisoare, fostul primar din Tărtăşeşti s-a ales cu un nou dosar penal

În acest dosar Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat, în noiembrie 2013, la trei ani de închisoare, pedeapsa fiind contopită cu pedeapsa anterioară de patru ani, rezultând în final o pedeapsă de patru ani de detenţie.

Primarul din Hulubeşti – pistolarul

Primarul din comuna dâmboviţeană Hulubeşti, Adrian Chiriţă, are numai puţin de 16 dosare penale.

Edilul din Hulubeşti a fost cercetat pentru că a bătut o femeie care lipise un afiş electoral. De asemenea, a fost dat în judecată de o angajată a Primăriei care susţine că a fost concediată abuziv. Femeia a câştigat, a fost repusă pe funcţie, însă imediat i s-a desfăcut din nou contractul de muncă. Când vine vorba de primar, în comuna Hulubeşti oamenii sunt împărţiţi: unii îl critică, alţii sunt foarte mulţumiţi.

image

Adrian Chiriţă recunoaşte că are dosare penale şi că a folosit arma. "Am 16 dosare penale. Nişte dosare care eu am considerat că sunt nişte falsuri. Dosare, în acest moment sunt în achitare. Am tras într-adevăr cu un pistol. Instanţele judecătoreşti au considerat că am tras în legitimă apărare. Procuratura cred că îşi va rezerva dreptul de a face recurs", a spus Adrian Chiriţă, primarul din Hulubeşti.

Primarul pistolar din Hulubeşti, acuzat că-i face viaţa un calvar unui consilier local

Adrian Chiriţă, primarul comunei Hulubeşti, condamnat penal

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite