Cum s-a schimbat radical Târgovişte după o vizită a lui Ceauşescu în 1969. În acel an s-a decis transformarea oraşului în centru industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:Fototeca online a comunismului
FOTO:Fototeca online a comunismului

Planul lui Ceauşescu de a face din Târgovişte capitala României însemna, inevital, transformarea radicală a fostei Cetăţi de Scaun, dintr-un oraş cu nici 20.000 de locuitori, într-un centru industrial puternic. Vizita lui Ceauşescu din 22 iulie 1969 la Târgovişte avea să pună bazele construcţiei Întreprinderii de Strunguri „SARO”, Întreprinderii de Becuri şi Surse de Iluminat „Romlux” şi a Combinatului de Oţeluri Speciale (COS).

Echipate cu tehnică modernă şi înghiţind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviştei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie naţională, considerate capabile sã concureze cu giganţii occidentali la nivelul calităţii produselor, se arată în Enciclopedia oraşului Târgovişte.

COS s-a "născut" în 1973

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) a fost inaugurat de Nicolae Ceauşescu la 14 decembrie 1973, devenind principala unitate economică a oraşului şi unul din cele 10 astfel de combinate existente în lume, proiectat să producă peste un milion de tone de oţeluri aliate şi înalt aliate pe an. După 1989 va fi printre primele mari unităţi economice intrate în atenţia investitorilor străini, funcţionând până în prezent (masiv restructurat însă) în cadrul grupului internaţional.

ceausescu tgv

După înfiinţarea giganţilor industriali cunoscuţi de toţi românii, la Târgovişte se dezvoltă industria alimentară. Sunt date în folosinţă Fabrica de Produse Lactate (1970) – şi astăzi în activitate sub numele „Natura” – Fabrica de Produse Alimentare a Municipiului (1973), Fabrica de Pâine (1975) şi Abatorul (1982). Ele nu puteau face faţă exploziei demografice concentrate în microraioanele IV, VIII (dezvoltate începând cu 1970), V (1973) şi VI (1974).

Planuri pentru construcţia de locuinţe şi parcuri

“Din 6 septembrie 1950 Târgoviştea a devenit centru raional şi oraş de subordonare regională şi s-au executat studii de reorganizare şi extindere în 1952 şi 1957. Noile planuri propuneau ca în perioada 1956-1970 oraşul să ajungă la o populaþie de 60.000 de locuitori, dezvoltare impresionantă, căci în 1950 nu avea decât 19.533 de locuitori. Se preconiza completarea golurilor cu noi locuinţe, fără intervenţii în zona centrală care să afecteze istoria oraşului, amenajarea intrărilor în oraş, a unui teatru, cluburi muncitoreşti, spital, noi pieţe agro-alimentare. Se preconiza ca din cele 600 de ha cât cuprindea oraşul, 360 de ha să fie destinate locuinţelor, 60 de ha pentru parcuri verzi, 60 de ha pentru dotări social-culturale, iar 120 de ha pentru pieţe şi străzi”, se mai arată în Enciclopedia oraşului Târgovişte.

ceausescu tgv

 

Privatizarea a însemnat restructurare

După Revoluţia din decembrie ’89, care a conincis şi cu împuşcarea cucplului dictatorial la Târgovişte, dezvoltarea oraşului s-a desfăşurat într-un ritm mai lent. Platforma industrialã care asigura majoritatea locurilor de muncă a fost masiv restructuratã, dezvoltându-se în schimb iniţiativele private şi investiţiile unor companii multinaţionale din domeniul comerţului şi serviciilor.

strung saro

Marii operatori economici ai oraşului sunt acum vechile unităţi industriale restructurate şi privatizate – Mechel, Oţelinox, UPET, Romlux – dar şi firme noi, ca Erdemir şi Rondcarton. 

Grupul siderurgic rus Mechel a pătruns pe piaţa românească prin cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni (83,99%) de la Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte în anul 2002, pentru suma de 2 de milioane de dolari. În ciuda mai multor restructurări, în 2009, combinatul rămânea un important operator economic, având 3.128 de salariaţi şi fiind listat la Bursa de Valori Bucureşti. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite