Cum arată proiectul inelului 2 de Centură a Târgoviştei, a cărui valoare se ridică la peste 750 mil. lei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inel 2 centura targoviste

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a  lansat studiul de prefezabilitate pentru cel mai amplu proiect de dezvoltare a judeţului. Este vorba de construcţia Inelului 2 de centură, drum de legătură care va spori accesibilitatea în zona urbană a Municipiului Târgovişte.

Inelul 2 de centură (varianta ocolitoare) va diminua semnificativ atât traficul în comunele Aninoasa, Şotânga, municipiul Târgovişte, Dragomireşti şi Ulmi, dar va prelua şi din transportul greu care tranzitează comuna Doiceşti.

Lungimea totală a traseului este de 15,28 km. Se vor realiza 4 benzi, câte două pe sens, iar fiecare bandă va avea 3,5 m. Zona dintre cele două sensuri va fi delimitată cu parapete de tip semigreu de 3m lăţime. 

Ca şi suprafaţă a drumului, inclusiv bretele, aceasta este de 392.840 mp. Drumul de centură va avea 2.400 metri de poduri şi pasaje care, însumate, au suprafaţa de 60.000 mp.

Inelul de centură va fi prevăzut cu 5 intersecţii amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere, o turbogiraţie la intersecţia cu DN71, 9 pasaje rutiere şi 3 poduri peste cursurile de apă pe care le întâlneşte.

„Am ţinut neapărat să lansăm acest studiu de prefezabilitate pe banii Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Pe 21 decembrie 2020, în ultima şedinţă ordinară a CJD, am aprobat asocierea cu Ministerul Transporturilor pentru a ne asigura în primul rând finanţarea acestui drum. Aceasta va fi prin POIM-ul de transporturi, pe bani europeni, bineînţeles, cu o cofinanţare din partea CJD. În al doilea rând, suma prevăzută şi pe care am plătit-o proiectantului pentru acest studiu de prefezabilitate este din partea CJD. Ca sume, la momentul studiului de prefezabilitate, valoarea estimată a Inelului 2 de centură este de 751.101.646 lei. Din această sumă, 174.707.040 lei sunt pentru cheltuieli în vederea obţinerii şi amenajării terenului”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Inelul 2 de Centură este mai mult decât necesar, în condiţiile în care actuala centură a Târgoviştei devine tot mai mult un drum intern, datorită dezvoltării oraşului.

„Inelul 2 de centură al Municipiului Târgovişte va reprezenta într-adevăr inelul de centură al Târgoviştei, în contextul în care primul inel de centură s-a transformat, aşa, într-un drum intern, pe parcursul timpului, şi în luna mai va fi gata acest prim inel, urmând ca acest nou drum să reprezinte varianta ocolitoare a Municipiului Târgovişte. Cred că este unul dintre cele mai importante proiecte care au putut fi vreodată implementate în judeţul Dâmboviţa, de o importanţă vitală petru Municipiul Târgovişte şi pentru celelelate localităţi. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru faptul că, iată, trece la fapte. În acest moment, drumul reprezintă o certitudine, se va aproba studiul astăzi, după aceea sunt convins că se va obţine şi finanţarea, şi într-un termen nu foarte îndelungat, municipiul Târgovişte va avea acest al doilea inel de centură, care va schimba radical condiţiile de trafic, în contextul în care tot traficul greu va fi deviat”, a precizat Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgovişte. 

Cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului se ridică la 1.300.000 lei, iar pentru asistenţa tehnică şi proiectare, costurile sunt estimate la 14.450.000 lei. 

inel 2 centura targoviste

Investiţia de bază se ridică la 571.699.638 lei, iar din aceasta, 364.250.000 lei sunt pentru lucrări poduri, pasaje, noduri rutiere, viaducte şi intersecţii, iar valoarea lucrărilor la drum este de 158.429.202 lei.

„Am cerut să fie găsite cele mai bune soluţii. Inelul 2 de centură al municipiului Târgovişte este un proiect extrem de important pentru Dâmboviţa, nu doar pentru reşedinţa judeţului nostru. Pe lângă scăderea valorilor de trafic pentru localităţile amintite mai sus, va contura o întreagă zonă de dezvoltare metropolitană în jurul municipiului Târgovişte. Ambuteiajele care se produc la intrările în Târgovişte, fie că venim de pe DN72A sau de pe DN 71, vor dispărea. Ştim foarte bine că infrastructura rutieră poate fi o piedică în ceea ce priveşte dezvoltarea unui judeţ. Foarte multe firme refuză investiţiile în localităţile fără drumuri adecvate şi care nu permit scurtarea timpilor de transport al mărfurilor sau materiilor prime”, a mai spus Corneliu Ştefan.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite