Cum apare meteosensibilitatea, boala care ţintuieşte la pat milioane de oameni. Medic: „Chiar şi cei sănătoşi pot avea probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteosensibilitatea era în urmă cu 20-30 ani aproape inxistentă, însă a devenit o afecţiune care poate ţintui la pat milioane de oameni.

Meteosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomelor unor boli pe fondul schimbării bruşte a vremii.


Potrivit unui studiu citat de BBC, una din trei persoane este meteosensibilă. Pe de altă parte, de trei ori mai multe femei decât bărbaţi sunt afectate de condiţiile meteo. Există meteosensibili, meteoadaptabili şi meteodependenţi. 

„Pacienţii  simt anumite dureri atunci câns se schimbă temperatura, când apar ploi, când apare umezeală. Modificarea presiunii atmosferice afectează în principal pacienţii reumatici. Există pacienţi meteorosensibili şi sunt, în general, pacienţi cu afecţiuni cronice, începând de la nevroze şi până pacienţi cu afecţiuni reumatologice. Pacienţii cu nevroze se decompensează, iar decompensarea este dată de sarea vremii, de ploaie”, ne-a spus dr. Carmen Marcu, medic de urgenţă la Spitalul Judeţean din Târgovişte.

image

CE TULBURĂRI APAR CÂND SE SCHIMBĂ VREMEA

“Pacienţii cu afecţiuni reumatice cronice simt cu o zi, două înainte să se schimbe vremea, pentru că apar durerile articulare. De asemenea, pacienţii care au tulburări de circulaţie cerebrală, din cauza modificărilor de presiune, mai ales că aceste schimbări au loc brusc. Ei sunt ameţiţi, au tulburări de echilibru. Bineînţeles, pacienţii cronici hipertensivi sau pacienţii cu tulburări respiratorii, a căror decompnesare este bruscă în aceste zile, când temperatura scade brusc. Nu trebuie să fim bolnavi. Pot fi afectaţi şi oamenii sănătoşi. Pot apărea stările de oboseală, de ameţeală, dar şi durerile articulare. Dispoziţia este modificată. Bolnavii cronici, în mod normal, îşi urmează tratamentul, protejându-se, în primul rând de frig”, mai spune dr Carmen Marcu. 

“Ne afectează destul de tare aceste schimbări”

Medicul de familie Ileana Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Dâmboviţa, spune că durerile articulare sunt cel mai întâlnite în cazul schimbărilor climatice.

“De la natură avem sensibilitate la anumite substanţe chimice, la schimbări meteo. Ne afectează destul de tare aceste schimbări, nu doar pe cei care ştiu că au anumite probleme de sănătate. În primul rând observăm că în ultimii ani s-a schimbat clima. Practic nu prea mai avem patru anotimpuri, ci doar două. Căldurile mari din timpul verii ne afectează pe toţi. Trecerea de la vară la toamnă şi de la toamnă la iarnă. Sunt schimbări extrem de fluctuante şi apar şi afecţiunile corespunzătoare, de la o simplă răceală, la altele mai serioase. Trebuie să avem grijă la orice trecere şi să luăm măsurile corespunzătoare. Durerile articulare se accentuează. Persoanele care au astfel de simptome trebuie să se adreseze medicului dacă situaţia se complică şi să se ferească de ploaie şi de frig”, spune Ileana Dumitrescu, preşedintele  Asociaţiei Medicilor de Familie din Dâmboviţa.

image

FACTORII CARE NE FAC METEOSENSIBILI

- Meteosensibilitatea poate afecta şi persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale sau traumatisme (fracturi, rupturi de muşchi). În cazul lor, barometrul este reprezentat de zonele „cicatrizate". 

- Chiar şi cei sănătoşi pot avea probleme, specialiştii fiind de părere că aceste simptome semnalează predispoziţia de a suferi de afecţiuni la nivelul respectiv, peste ani. 

- Faptul că sexul feminin este mai afectat de meteosensibilitate se explică şi prin faptul că afecţiunea depinde şi de anumite bioritmuri fizice, mentale şi emoţionale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite