Cum apar pietrele la rinichi şi ce metode eficiente de tratament există. Combinaţia între alimentaţie, hidratare şi genetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile medicale din România arată că aproximativ 25% din populaţie se confruntă cu problema calculilor renali, cazurile cele mai  complicate fiind specifice bărbaţilor. Specialiştii spun însă că un simplu obicei alimentar ne fereşte de problemele cauzate de apariţia pietrelor la rinichi.

Litiază renală reprezintă formarea de calculi renali ce se pot localiza în rinichi, uretere, vezică şi uretră. Pot fi detectaţi în cadrul unui consult nefrologic dar aceşti pacienţi sunt îndrumaţi de urgenţă la urolog.

Deshidratarea, principala cauză a apariţiei pietrelor la rinichi

“Apariţia pietrelor la rinichi este cauzată în primul rând de obiceiurile alimentare, dar şi de geneză. Consumul redus de lichide împreună cu pierderi de lichide prin transpiraţie sau diaree cronică, dar şi prin urină, care privează organismul într-o oarecare măsură de lichidele pe care le consumă. Pietrele în aparatul urinar sunt o consecinţă indirectă a hidratării improprii”, ne-a spus dr. Sorin Bulgariu, medic urolog.

Pacienţii îşi dau seama că au pietre la rinichi atunci când deja este prea târziu.

“Vorbim despre o boală cronică şi dureroasă. Poate acum, cu mijloacele acestea moderne, controalele de rutină, cum ar fi ecografia, să fie descoperite nişte pietre care sunt, de fapt, cam simptomatice. Ele devin simptomatice în condiţiile în care provoacă colica sau, dacă sunt în vezică, obstrucţie sau usturimi la urinat şi aşa mai departe”, mai spune doctorul Sorin Bulgariu. 

Pentru evitarea neplăcerilor, medicii recomandă consumul mare de lichide, mai ales cei care au predispoziţie la asemenea afecţiune, care ar trebui să bea mult mai multă apă decât cei care nu au astfel de probleme. 

Oricum, consumul de lichide este benefic pentru hidratarea organismului în general, aşa cum spun şi normele europene. 

În ceea ce priveşte bolile tractului urinar, calculii renali reprezintă a treia cea mai întâlnită afecţiune a acestui sistem, după infecţiile urinare şi dereglările prostatei.

Litiaza renală poate fi tratată cu ajutorul procedurii de litotriţie extracorporeală ESWL, prin care pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenţie endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală.

Această tehnică este puţin dureroasă, în multe cazuri fiind efectuată chiar fără anestezie, durează în jur de 45-60 de minute şi nu necesită întotdeauna internarea pacientului. Deşi poate varia în funcţie de compoziţia, mărimea şi localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de intervenţie este foarte mare, între 75% şi 90%.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite