Cum ne alegem corect pasta de dinţi şi cât de bun sau periculos poate fi fluorul pentru dantură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: livescience.com
FOTO: livescience.com

Fie că vorbim de tartru, albirea dinţilor, de problemele gingivale sau de dinţi sensibili, piaţa abundă de diferite feluri de pastă pentru îngrijirea dinţilor. Aproape toate conţin fluor, care distruge tartrul.

Încă de la apariţia primilor dinţişori, copii trebuie educaţi să se spele corect pe dinţi, iar sortimentul de pastă se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. În primii ani se foloseşte o pastă de dinţi realizată din produse naturale, care nu conţine fluor, parabeni, coloranţi sau spumanţi, pentru că cei mici au tendinţa de o înghiţi. Acestea se găsesc, de regulă, în farmaciile naturiste.

Pe măsură ce copiii cresc, pastele de dinţi se schimbă şi în funcţie de problemele pe care le are fiecare. Există pastă pentru albirea dinţilor, pentru îndepărtarea şi controlul tartrului, pentru dinţi sensibili, pentru sănătatea gingiilor, pentru respiraţie proaspătă sau chiar pastă specială pentru nefumători. Cel mai important este, spun specialiştii, să periem dinţii de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara, indiferent de ce pastă de dinţi folosim.

“Problemele din punct de vedere stomatologic apar atunci când se produce caria. Cred că că peste 50% dintre copiii cu vârstă de până în 6 ani au carii. Dacă s-ar spăla o singură dată pe dinţi, seara, la culcare, vă garantez că acei copii nu vor avea carii. Au fost cazuri când la doi ani şi ceva am fost nevoit să scot nervii, atât de gravă era caria. Educaţia lasă de dorit. Dacă părinţii nu îi învaţă şi nu îi stimulează să se spele pe dinţii, acei copii vor face carii. Seara la culcare este obligatoriu să ne splăm pe dinţi”, a declarat pentru Adevărul, dentistul Marius Hack.

Pasta pentru albirea dinţilor, de fapt, îndepărtează petele, datorită substanţelor abrazive şi a chimicalelor, iar cea pentru tartru doar previne acumularea tartrului în urmă detartrajului, nu îl şi îndepărtează. Pentru că 20% din adulţi prezintă sensibilitate la nivelul cavităţii bucale, sunt foarte căutate şi pastele care “rezolvă” această problemă. Acestea acţionează că o barieră între nervi şi factorii posibil iritanţi şi se folosesc pentru un interval de cel puţin 4-6 săptămâni pentru efecte vizibile.

Cât de important e fluorul pentru dinţi 

Se ştie că fluorul întăreşte smaltul dintilor si ii remineralizeaza luptand împotriva acizilor din alimente, însa s-a descoperit în ultima vreme că poate face şi rău. 

fluor pasta de dinti FOTO

FOTO: playhousedentalkids.com

Fluorul este un element care se găseşte în numeroase alimente: peşte, caise, carne de vită şi de porc, cartofi, ceai negru. Beneficiile lui asupra danturii au fost demonstrate ştiinţific – cu condiţia ca dozele administrate să nu depăşească un anumit nivel. 

Avantaje: Adulţii pot să facă, de două ori pe an, tratamente cu acest element. Compuşii pe bază de fluor pot, de asemenea, stopa sângerarea gingiilor, precum şi formarea plăcilor bacteriene, în cazul implanturilor. Dezavantaje: Excesele trebuie evitate. Femeilor însărcinate şi celor care alăptează le sunt contraindicate tratamentele stomatologice de fluorizare. Sursa: clickpentrufemei.ro.
 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite