„Crizantema de Aur” merge mai departe, chiar dacă s-a pierdut brandul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Crizantema de Aur” rămâne a Târgoviştei, indiferent ce va spune instanţa
„Crizantema de Aur” rămâne a Târgoviştei, indiferent ce va spune instanţa

Autorităţile locale se judecă cu o asociaţie din Bucureşti pentru redobândirea dreptului de a utiliza această denumire.Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean au pierdut procesul pe fond, însă au declarat recurs şi speră să revoce înregistrarea de la OSIM.

Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” riscă să nu se mai desfăşoare la Târgovişte. Fiindcă de-a lungul celor 43 de ani de existenţă nu s-au gândit să înregistreze brandul la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), organizatorii - Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa - au ajuns acum să se judece cu Asociaţia pentru Viitorul European al României, care a înregistrat, în 2007, în nume propriu denumirea „Crizantema de Aur”.

„Crizantema de Aur” se împarte la tribunal


Demersurile în justiţie iniţiate de Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean nu au avut finalitate până acum. „Vrem să revocăm înregistrarea de la OSIM. Asociaţia cu pricina a înregistrat marca pe o lege specială. Este adevărat, noi am plecat cu întârziere. Am aflat de înregistrarea de la OSIM la doi ani. Cei dinaintea noastră nu s-au preocupat să rezolve situaţia. Acum, ne luptăm.

Am încercat să consiliem cu Asociaţia, dar nu ne-a răspuns la solicitare. Sunt asemenea asociaţii care înregistrează tot ce e în lumea asta şi nu este înregistrat la OSIM la un moment dat, fiindcă cei implicaţi au dormit”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” jr. Marin Antonescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Cauza se judecă la Bucureşti. Autorităţile dâmboviţene au pierdut procesul pe fond, dar au declarat recurs. „Nu am cunoştiinţă de nicio acţiune în instanţă şi oricum noi am fost doar cei care am intermediat pentru clientul nostru înregistrarea la OSIM“, a declarat Radu Turtoi de la compania Turtoi&Asociatii din Bucureşti care figurează şi în actele autorităţilor din Târgovişte.

La capitolul „titular“ al mărcii la OSIM este înregistrată Asociaţia pentru Viitorul European al României al cărei sediu este declarat tot în Capitală, dar situaţia este una învăluită în mister întrucât aici mai sunt înregistrate alte două organizaţii.

Reprezentanţii administraţiei târgoviştene susţin că înregistrarea a fost făcută în mod abuziv, iar titularul de fapt al mărcii este Primăria Municipiului Târgovişte. „Festivalul Naţional «Crizantema de Aur» este unul dintre cele mai importante evenimente care se desfăşoară la Târgovişte, începând cu anul 1968.

Chiar dacă acum ne aflăm într-un mic impas, legat de recâştigarea mărcii «Crizantema de Aur», îi asigur pe iubitorii acestui gen  că voi depune toate eforturile necesare pentru ca Festivalul Naţional «Crizantema de Aur» să rămână o emblemă a municipiului”, afirmă primarul Gabriel Boriga.

A.V.E.R. are experienţă la înregistrat mărcile unor festivaluri de renume


Lumea culturală târgovişteană este bulversată. Denumirea „Crizantema de Aur”, ne mărturiseşte George Corneanu - director adjunct la Centrul Judeţean de Cultură, este creaţia unor iubitori ai romanţei.

„Profesorii Constantin Manolescu şi Paul Bănică s-au gândit atunci, în 1968, să numească festivalul astfel. Aşa a intrat în conştiinţa publică evenimentul de la Târgovişte, care acum este cunoscut în toată ţara”, spune Corneanu.

Mircea Niţă, directorul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, crede că s-a ajuns aici din cauza legislaţiei precare din România. „Dacă vrea, o firmă se duce şi înregistrează la OSIM orice. Asociaţia în cauză a încercat să înregistreze în nume propriu chiar şi Festivalul «George Enescu». Mi se pare că acolo, la OSIM, prea uşor se aprobă astfel de demersuri”, susţine Mircea Niţă.

Coregraful Gheorghe Văduva îşi aduce aminte de anii în care a debutat Festivalul Naţional „Crizantema de Aur”. „Eu am venit la Târgovişte în 1969. Deja se organizase prima ediţie. Se impusese pe plan naţional. Participau solişti de renume de la Operă şi Operetă. Eu mă ocupam de protocol. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Este o tâmpenie. Nu este logic”, afirmă Gheorghe Văduva.

Asociaţia pentru Viitorul European al României, reprezentată de Romeo Pepino Popescu, a înregistrat până acum la OSIM opt mărci ale unor evenimente de renume în ţară: Biletul de Aur, Teatru, Moftul Român, 101 Viori, Festivalul Artelor Bucureşti, Dopo Festival,  Crizantema de Aur, Arkadia etc.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite