Cristi Filipescu, unul dintre supravieţuitorii de la Colectiv, le-a transmis un mesaj dur parlamentarilor, la doi ani de la tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toboşarul trupei Chrom Dioxid din Târgovişte, Cristi Filipescu, a fost la un pas de moarte, în urma incendiului produs în clubul Colectiv din Capitală. Toboşarul a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

"Astăzi sunt 2 ani. Am văzut de anul trecut până anul asta cele mai mari bătăi de joc din partea parlamentarilor. Au făcut legi pentru ei. Pe noi, pe noi ne-au lăsat aşa. Şi atunci va întreb eu pe voi aşa: de ce să am milă sau de ce să trec cu vederea când unii îşi bat joc? Nu! Nu o să trec cu vederea asta. Până nu reuşesc să bag în pământ toate scursurile astea nu mă las", le-a transmis Cristi parlamentarilor într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.
 

image

Autorităţile au anunţat atunci 27 de morţi. Dintre cei 172 de răniţi care au ajuns la spital, au fost internaţi 147, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă. La o lună după incendiu, numărul morţilor a ajuns la 60, în timp ce în spitale din Bucureşti şi din străinătate se mai aflau internaţi 67 de răniţi din Colectiv. Ulterior, alţi cinci răniţi au sfârşit pe patul de spital, ridicând bilanţul victimelor la 65.

La doi ani de la incendiul din clubul Colectiv, Justiţia nu a găsit încă un vinovat. Abia săptămâna trecută Curtea Militară de Apel a decis să înceapă judecata în dosarul în care sunt cercetaţi angajaţii ISU care au închis ochii la neregulile din „clubul groazei“.

image

Expertizele complicate, numărul mare de răniţi şi de rude ale celor decedaţi, chichiţele avocăţeşti, problemele de procedură, într-un astfel de caz fără precedent fac ca soluţionarea dosarelor să fie anevoioasă. Trei dosare au fost finalizate prin rechizitoriu, iar două dintre acestea au fost unite. Procesele abia au debutat.

Una din anchetele privind incendiul „Colectiv”, care este în continuare pe masa procurorilor, este în faza de efectuare a unor expertize judiciare, potrivit unui comunicat al Parchetului General. Ancheta în acest caz îl vizează pe artificierul Marian Moise şi pe patronii  „Colectiv” şi ai societăţii care a montat artificiile în club.

Statul român, bun de plată

Procurorul DNA cere introducerea în proces a Statului Român ca garant pentru plata despăgubirilor. Asta pentru că un raport de control al Guvernului României arată că Statul Român nu a activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, deşi acesta era aplicabil, deoarece decidenţii de la acel moment au considerat că nu ar fi fost nevoie de resurse suplimentare, capacitatea proprie a statului român nefiind depăşită. „Prin urmare, Statul Român trebuie să participe la procedurile judiciare în acest dosar, întrucât în cauză avem de-a face cu un ansamblu de consecinţe datorate inclusiv instituţiilor publice române”, arată procurorul DNA. De altfel, procurorii care au făcut ancheta în acet caz au disjuns o parte din dosar, după ce au primit mai multe plângeri. Această anchetă vizează instituţii ale statului (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori alte instituţii şi autorităţi), dar şi modul în care răniţii au fost trataţi în spitale.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite