Copiii din Ciocăneşti reînvie tradiţiile de iarnă

Copiii din Ciocăneşti reînvie tradiţiile de iarnă

Copiii din Ciocăneşti reînvie tradiţiile de iarnă

Acţiunile au început în preajma Crăciunului, cu prima ediţie a Festivalului de colinde “Hristos se naşte” şi se vor încheia după Sfântul Ion. Ajutaţi de preoţi, directorul Şcolii Vizureşti şi câţiva oameni de suflet, elevii organizează spectacole folclorice şi diferite concursuri, în care i-au antrenat pe toţi locuitorii comunei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vacanţa de iarnă reprezintă un bun prilej pentru elevii de la şcolile din comuna Ciocăneşti de a se implica în activităţi umanitare şi pentru organizarea unor spectacole, menite să revigoreze obiceiurile populare, uitate de prea mulţi ani în această zonă.

Punctul de pornire al manifestărilor a fost la Şcoala Vizureşti. Copiii, instruiţi de cadrele didactice şi sprijiniţi de directorul Ion Nilă, au pornit motorul tradiţiilor străvechi. Au răspuns imediat acestei iniţiative Asociaţia pentru Educaţie Antreprenoriat Leadership şi Fundaţia Aldea Tudorache, care i-au sprijinit cu consultanţă şi fonduri.

Pe parcurs, s-au alăturat preoţii din comună, care au înfiinţat pe lângă fiecare biserică o corală formată din şcolari şi preşcolari şi şi-au rupt din timpul liber pentru a-i deprinde pe copii cu arta interpretativă.

Trofeul „Magia sărbătorilor”, adjudecat de trei gospodari


„Acţiunile umanitare le-am început pentru prichindeii de la grădiniţe. Acestora li s-a cerut să scrie, cu ajutorul fraţilor mai mari sau al părinţilor, fiecare câte o scrisoare lui Moş Crăciun. Epistolele au fost expediate către 136 de angajaţi ai unei bănci din Bucureşti, care şi-au luat în serios rolul şi au trimis copiilor cadouri consistente”, afirmă Ion Nilă, directorul Şcolii Vizureşti.

Din darurile primite, elevii s-au gândit să dea şi altora. Aşa au ajuns în comuna Iedera. „Şi la noi în sat sunt oameni amărâţi, dar parcă ce am văzut acolo e chiar mai rău. Ne bucurăm că am putut să le aducem un strop de fericire”, spune Emanuela Badea.


Localnicii au participat entuziasmaţi la concursul „Cea mai frumos împodobită casă”. Fiecare s-a îngrijit să-şi cureţe gospodăria şi să o decoreze cu diferite instalaţii luminoase, montate cât mai inedit. Juriul a luat la pas uliţă cu uliţă, noaptea, a fotografiat şi în final a desemnat trei câştigători: Ruxandra Marcu, Irina Burtan şi preotul Gheorghe Miloş – pentru bradul din curtea bisericii.

„Ne-a fost greu să alegem. Din punctul de vedere al copiilor, fiindcă ei au hotărât, toate casele au fost aranjate ca într-o lume de basm”, a punctat Şerban Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie Antreprenoriat Leadership. Câştigătorii au primit diplome, trofeul „Magia sărbătorilor” şi o plachetă metalică pe care să o aplice pe frontispiciile caselor.

Cel mai gustat moment al maratonului sărbătorilor de iarnă de la Ciocăneşti l-a constituit prima ediţie a Festivalului de Colinde „Hristos se naşte”. Sala Căminului cultural a fost neîncăpătoare. „După mulţi, mulţi ani, am avut şi noi parte de un spectacol adevărat. Ne-a bucurat cel mai tare faptul că pe scenă au urcat copiii noştri”, ne-a spus Maria Ion.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările