Ciudăţeniile din ultima vreme ale câmpului magnetic al Pământului. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
camp magnetic pamant

Câmpul magnetic al Pământului se comportă din nou ciudat, potrivit specialiştilor, care monitorizează cu atenţie ce se întâmplă în zona Oceanului Atlantic de Sud.

Măsurătorile au fost realizate cu ajutorul Agenţiei Spaţiale Europeană (ESA), care a folosit sateliţii Swarm şi a observat un „loc neobişnuit” în câmpul magnetic deasupra Atlanticului de Sud, între Africa şi America de Sud, potrivit iflscience.com. 

În ultimii 50 de ani, se pare că această zonă cu intensitate magnetică redusă a devenit din ce în ce mai slabă. Atât de slabă încât ar putea fi curând împărţită în două zone separate de magnetism slab. 

   

Centurile de radiaţii „Van Allen” sunt două mari centuri care înconjoară Pământul în care particulele încărcate energetic sunt ţinute în gol de câmpul magnetic al planetei. 

În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au observat un fenomen pe care l-au numit „Anomalia Atlanticului de Sud”, un punct al slăbiciunii câmpului magnetic al Pământului care determină centura de radiaţii Van Allen să se afle extrem de aproape de suprafaţa Pământului la o altitudine de doar 200 de kilometri (120 mile).

După cum arată datele recente realizate de ESA, anomalia este din ce în mai prezentă. 

Cercetătorii Agenţiei Spaţiale Europene speculează că slăbirea câmpului magnetic este un semn că Pământul se îndreaptă către inversarea polilor, care a avut loc pentru ultima dată în urmă cu 780.000 de ani. Astfel, busola nu va mai indica Nordul aşa cum suntem familiarizaţi, ci ne va îndruma către Antarctica. Totuşi, un asemenea fenomen nu este prevăzut în viitorul apropiat şi ar putea avea loc peste câteva mii de ani.

Schimbările din prezent au deja efecte vizibile, care se manifestă la nivelul sateliţilor şi altor nave spaţiale, unde provoacă deseori defecţiuni tehnice.

Câmpul magnetic al Pământului este un strat de sarcină electrică care înconjoară planeta noastră, fiind vital pentru menţinerea vieţii pe Terra. Acesta oferă protecţie faţă de radiaţiile cosmice şi de particulele periculoase solare.

Forţa magnetică a Pământului este predispusă la unele ondulaţii şi schimbări, aşa cum s-a întâmplat recent la Polul Nord, pentru că este afectat, oarecum, de un ocean supraîncălzit.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite