Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ciobanul şi Doamna Chiajna. FOTO: Modernism.ro
Mircea Ciobanul şi Doamna Chiajna. FOTO: Modernism.ro

Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.

Mircea Ciobanul a fost al cincilea fiu al lui Radu cel Mare. După numele de botez se chema Dumitru şi a fost căsătorit cu Chiajna, fiica lui Petru Rareş. 

El a avut trei domnii pe tronul de la Târgovişte: 1545-1552, 1553-1554, şi 1558-1559). A fost numit de Poartă în ianuarie 1545 în locul fratelui său (după tată) Radu Paisie şi a intrat în Bucureşti ca să-şi ia tronul în 17 martie 1545. Prin primul hrisov din 25 martie 1545, a menţinut în funcţii şi chiar a promovat patru dregători ai predecesorului său.

Mircea Ciobanul interzice negustorilor braşoveni accesul în Valahia, iar scurtele sale domnii nu l-au scutit de faima de a fi unul dintre cei mai cruzi domnitori. A omorât inclusiv mari dregători, pe unii, spun cronicile, torturându-i cumplit pentru a afla unde-şi ţin ascunse averile. Cei care au scăpat au fugit peste munţi în Transilvania. 

Ciobanul ajuns domnitor

Mircea Ciobanul a fost un negustor care cumpăra vite de la oameni pentru a le vinde în Imperiul Otoman. Dumitru, viitorul domnitor Mircea, s-a ocupat cu precădere de vânzarea berbecilor la Constantinopol. Cert este că la un moment dat, Dumitru reuşeşte să-şi facă suficiente relaţii la Poartă, fiind înscăunat cu sprijinul Porţii. 

Pe plan cultural, domnitorul valah s-a remarcat prin sprijinirea activităţii tipografice a lui Dimitrie Liubavici şi a diaconului Coresi. 

S-a ocupat, de asemenea, de dezvoltarea urbanistică a Bucureştiului, fiind ctitorul Bisericii Domneşti de la Curtea Veche, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti, care se păstrează şi astăzi în forma sa originală.

Mircea Ciobanul a murit la 25 septembrie 1559, fiind înmormântat în biserica de la Curtea Veche din Bucureşti, care a fost reclădită de el.  

Cetatea Voievozilor

Fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte, a fost, vreme de 350 de ani, cea mai importantă zonă culturală, comercială şi militară din Ţara Românească.

De aici se emiteau “actele de domnie” şi tot aici se înscăunau, sau detronau, domnitori celebri. Târgovişte este cunoscută ca fiind “Cetatea celor 33 de voievozi”, însă numărul lor real ar fi de 40.

Primul domnitor de la Târgovişte a fost Mircea cel Bătrân (1386-1418), chiar dacă el nu a stat în Târgovişte, fiind domnul Ţării Româneşti (Maior Valachia). I-a urmat fiul său, Mihail (1409-1420), care îi era şi asociat la domnie lui Mircea cel Bătrân.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Brandul „Dracula”, revendicat de Târgovişte. Nu are nicio legătură cu Branul!

Cât de reală este ipoteza mormântului lui Vlad Ţepeş la Curtea Domnească şi în ce loc ar mai putea fi îngropat cel mai sângeros domnitor din istorie

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite