Ciobanii ameninţă cu noi proteste faţă de legea vânătorii: „Dacă rămân cu trei câini mă mănâncă ursul de viu” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanii ar trebui să se limiteze la doar trei câini pentru a-şi păzi turmele de oi, conform legii vânătorii FOTO Ionuţ Dima
Ciobanii ar trebui să se limiteze la doar trei câini pentru a-şi păzi turmele de oi, conform legii vânătorii FOTO Ionuţ Dima

Ciobanii nu vor mai putea avea la stână mai mult de trei câini, iar paşunatul va fi interzis din luna decembrie şi până în aprilie, pentru că parlamentarii nu au reuşit să modifice aceste două prevederi din noua lege a vânătorii. Cine o încalcă riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

Completarea Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic a fost făcută după ce vânătorii au reclamat că animalele folosite pentru paza turmelor omoară iepuri şi căprioare. Soluţia găsită a fost limitarea, prin lege, a numărului de câini pe care ciobanii au voie să-i crească. Cei de la şes au dreptul la un singur animal.

În luna decembrie 2015 Guvernul a amânat aplicarea normelor legislative, însă, în ciuda protestelor crescătorilor de animale, parlamentarii nu au făcut nicio modificare. Acum ciobanii ameninţă cu noi proteste. 

“Ce să fac cu doar trei câini? E bătaie de joc. Cu trei câini abia te ajungi la 100 de oi. Îmi dau ei fân pe timpul iernii? Să o lase aşa cum era, că altfel e rău”, spune un cioban din Pucioasa.

ciobani
ciobani

Ciobanii ar trebui să se limiteze la doar trei câini pentru a-şi păzi turmele de oi, conform legii vânătorii. Cu trei câini în vârful muntelui nu mă pot păzi nici pe mine de urs, spune Dan Leurzeanu, cioban de meserie din Pucioasa-Sat, judeţul Dambovita. El spune că legea nu are nicio logică. 

“E foarte rău cu legea asta. La noi la munte e patri ursului. Idifierent unde te-ai băga, te găseşte. Mi-a mâncat într-o săptămână şase oi, măgari, cai. Acum am 9 câini şi abia fac faţă, dacă rămân cu trei câini mă mănâncă de viu. Ne e frică. Am 300 de oi în momentul ăsta doar ale mele. Cu ale fraţilor ajung la 1000. Cu lupul te mai baţi, dar dacă vine o ursoaică cu pui, te-au terminat. Ne afectează foarte rău legea asta. E fără cap cine a făcut legea asta”, ne-a spus Dan Leurzeanu, cioban din tată-n fiu.

ciobani

Animalele lor de pază sunt extrem de utile pentru baci şi în niciun caz nu ele sunt cele care atacă turma, aşa cum spun unii dintre parlamentari. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite