Cine-s mai deştepţi: stângacii sau dreptacii

Cine-s mai deştepţi: stângacii sau dreptacii

FOTO Shutterstock

Mai multe studii prezentate de site-ul IFL Science arată că, de-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă care au studiat stângacii şi dreptacii ar fi descoperit anumite avantaje ale primilor.

Stângacii sunt predispuşi la comportament delincvent şi alcoolism, arată studiile analizate IFL Science, care precizeză că, în anumite domenii, este posibil ca stângacii să fie mai buni decât dreptacii.
 
Se estimează că între 10% şi 13,5% din populaţia Globului e alcătuită din stângaci. Preferinţa mâinilor este o manifestare a funcţiei creierului şi, prin urmare, este legată de cunoaştere. Stângacii prezintă o emisferă a creierului drept mai dezvoltată, care este specializată în procese precum raţionamentul spaţial şi abilitatea de a roti reprezentările mentale ale obiectelor.

 
„Stângacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raţionamentul spaţial şi abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte”, se arată în studiul citat.
 
Corpus callosum - pachetul de celule nervoase care leagă cele două emisfere cerebrale - tinde să fie mai mare la stângaci. Acest lucru sugerează că unii stângaci au o conectivitate sporită între cele două emisfere şi, prin urmare, o procesare superioară a informaţiilor. Multe astfel de persoane sunt muzicieni, artişti creativi, arhitecţi şi jucători de şah.  
 
Şi în matematică este recunoscut talentul stângacilor. Rezultatele arată că stângacii au depăşit restul eşantionului atunci când sarcinile au implicat rezolvarea problemelor dificile, cum ar fi asocierea funcţiilor matematice cu un anumit set de date. Cu toate acestea, IFL Science notează că este important să nu judecaţi oamenii în funcţie de utilizarea membrelor lor.
 
Printre persoanele celebre care şi-au folosit mâna stângă se numără Leonardo da Vinci, Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla sau Aristotel. Exemple găsim şi în prezent: Barack Obama, fondatorul Microsoft Bill Gates sau fotbalistul Lionel Messi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: