Centru-pilot de lectură şi ştiinţe aduce resurse educaţionale de calitate la grădiniţa din Drăgăeşti-Pământeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia OvidiuRo lansează Poveşti sub Lupă, un proiect susţinut de o bancă privată, prin care 50 de centre de lectură şi ştiinţe vor fi create în tot atâtea grădiniţe din comunităţi rurale sărace, acolo unde resursele educaţionale lipsesc sau sunt foarte limitate.

Drăgăeşti-Pământeni este una din primele 10 comunităţi în care au fost deja create, în această primăvară, centre-pilot la grădiniţă, alături de alte nouă comunităţi defavorizate din judeţele Alba, Braşov, Dolj, Iaşi, Maramureş, Prahova, Sibiu şi Vaslui. Alte 40 de centre vor ajunge în grădiniţe, la nivel naţional, începând cu luna septembrie 2018. 

În cadrul proiectului, toţi cei peste 1.000 de copii de vârstă preşcolară beneficiari vor primi şi câte o carte pe lună pentru acasă, timp de 3 luni. Poveşti sub Lupă îşi propune, de asemenea, să formeze o reţea de profesori de învăţământ preşcolar care să participe la formările OvidiuRo şi să împărtăşească experienţe, practici şi resurse educaţionale centrate pe dezvoltarea vocabularului, literaţie şi stimularea lecturii în grădiniţe. 

Fiecare kit educaţional Poveşti sub Lupă conţine: un raft pentru cărţi, uşor accesibil pentru copii, un covor pentru sesiunile de citit împreună, un set de minim 20 de cărţi ilustrate (ficţiune şi non-ficţiune) şi numeroase resurse care încurajează dezvoltarea abilităţilor motrice, a curiozităţii şi a abilităţilor de investigare (de la magneţi sau lupe, la seturi de forme geometrice, puzzle-uri, măsuţă pentru apă şi nisip etc.).

Odată cu proiectul, OvidiuRo anunţă şi lansarea unei comunităţi profesionale on-line - insuladenisip.ro, ce se adresează exclusiv profesorilor din învăţământul preşcolar, în special celor care lucrează cu copii din zone defavorizate. Insula de Nisip este o platformă-resursă în care se împărtăşesc practici şi resurse educaţionale ce încurajează metodele de învăţare centrate pe copil şi cele pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare.

Selecţia celor 50 de grupe beneficiare este făcută pe baza gradului de implicare şi deschidere a profesorilor către tehnici de învăţare moderne centrate pe copii şi pe dezvoltarea literaţiei, dar şi a gradului de sărăcie a comunităţii, a nevoii de resurse educaţionale în grădiniţă şi a numărului mare de copii preşcolari care frecventează grădiniţa.

Despre Asociaţia OvidiuRo

Misiunea Asociaţiei OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educaţie timpurie de CALITATE şi să devină, astfel, un membru activ al societăţii româneşti. 

Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil în Grădiniţă a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program naţional, în vigoare începând cu februarie 2016. 

Ca Agenţie pentru Educaţie Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice şi private pentru a asigura educaţie preşcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaţionale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse şi să ajute comunităţile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniţă pentru ca niciun copil de vârstă preşcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spaţiu”.

OvidiuRo îşi propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literaţie în grădiniţele rurale şi să distribuie minim 15.000 de cărţi pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunităţi rurale din ţară.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite