Cele mai frumoase trasee montane. Peisaje splendide: de la Bolboci, „marea din Bucegi“, până la Cascada 7 Izvoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la instalarea frigului, iubitorii de drumeţii se pot aventura pe trasee care mai de care mai spectaculoase. Munţii Bucegi are o o ofertă deloc de refuzat, iar pe unele rute se poate ajunge şi cu maşina. Altele pot fi parcurse doar la pas.

Cele mai frumoase trasee şi, implicit cele mai vizitate locuri din Bucegi rămân Sfinxul şi Babele, dar după acestea urmează alte câteva puţin cunoscute turiştilor ocazionali, dar iubite şi cunoscute de montaniarzii adevăraţi.

Traseul montan care îţi arată marea din Munţii Bucegi – Lacul Bolboci

Traseul propus de noi este Tabăra Vânătorul - Cheile Zănoagei - Lacul / Barajul Bolboci - Valea Brateiului - Tabăra Cerbul. Are 3,5 kilometri şi poate fi parcurs în aproximativ 7 ore, cu pauză de masă la Cabana Bolboci.

Punctul de plecare este Tabăra pentru copii „Vânătorul”, situată la altitudinea de 960 de metri, în judeţul Dâmboviţa, pe valea râului Ialomiţa. Se pot face trasee în zonă sau spre celălalte tabere (Căprioara sau Cerbul), însă, iubitorii muntelui pot merge spre lacul de acumulare de la Scropoasa, situat pe Valea Ialomiţei.  

Imagine indisponibilă

Sursa arhivă

Traseul Tabăra Vânătorul – Cabana Scropoasa – Cheile Zănoaga – Complex Zănoaga este semnalizat cu cruce albastră şi se poate parcurge în aproximativ două ore. De aici, se merge pe un drum forestier care face legătura între Cabana Bratei – Valea Bratei – Tabăra „Vânătorul” Dobreşti, nemarcat, care se continuă cu Cabana Bolboci – Cabana Brătei, semnalizat cu cruce roşie.

Imagine indisponibilă

Sursa arhivă

De la Cabana Brătei coborâm pe drumul forestier ce urmează firul apei până ajungem la ramificaţia cu drumul ce duce către taberele Cerbul şi Vânătorul (aici o să remarcăm şi marcajul cruce albastră). 

Unul dintre cele mai frumoase trasee din Munţii Bucegi, de dificultate medie, este traseul Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei - Cascada Şapte Izvoare.

Este un traseu bine marcat, aşa că nu aveţi cum să vă rătăciţi. Este de preferat, însă, să îl începeţi în prima parte a zilei, pentru a nu veni la locul de cazare pe înserat, întrucât zona este frecventată de urşi.

Cea mai bună variantă de a ajunge la Cheile Zănoagei este DN 71 Târgovişte – Sinaia. Părăsiţi DN 71 şi intraţi pe DJ 713 - Cabana Cuibul Dorului - Şaua Dichiu.

Imagine indisponibilă

Sursa arhivă

De la Cuibul Dorului faceţi stânga spre platoul Padina, pe drum asfaltat recent şi mergeţi până ajungeţi la Campingul Zănoaga.

De la Campingul Zănoaga există indicator Lacul şi Cabana Scropoasa.

Imagine indisponibilă

Sursa arhivă

Se trece apa pe un podeţ din capătul din stânga al campingului şi se urmează marcajul cruce albastră.

Ţinând partea stângă a Lacului Scropoasa, ajungeţi la capătul Cheilor Orzei. Nu departe se află şi Cascada 7 Izvoare, care se spune că are cea mai pură apă din lume.

Singurul traseu din Munţii Bucegi de pe care se poate admira cariera de calcar a fabricii de ciment din Fieni, dată în folosinţă în 1941
Singurul traseu din Munţii Bucegi de pe care se poate admira cariera de calcar a fabricii de ciment din Fieni, dată în folosinţă în 1941

Sursa arhivă

Singurul traseu din Munţii Bucegi de pe care se poate admira cariera de calcar a fabricii de ciment din Fieni, dată în folosinţă în 1941

Singurul drum care asigură o privelişte bună asupra carieri de la Lespezi este DJ 714, care porneşte din DN 71 şi merge spre Sanatoriul Moroeni. Zona este superbă, însă drumul nu este asfaltat. De acolo se extrage, încă, materia primă - calcarul pentru fabrica de ciment Fieni. Ecologiştii spun că muntele este ciuntit, însă fabrica din Fieni a asigurat şi asigură încă sute de locuri de muncă.

Comuna Moroieni este cea mai mare, ca întindere din judeţul Dâmboviţa, având o suprafaţă de 28.739 ha, mai mult de jumătate din teritoriu (16.334 ha) fiind inclus în Parcul Natural Bucegi. 

cariera lespezi

Sursa arhivă

Cariera şi fabrica de ciment au asigurat zonei o economie importantă de-a lungul anilor. Există chiar şi o cale ferată de transport al calcarului, un soi de mocăniţă industrială, care coboară din Bucegi direct în fabrica de ciment.

Recent, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a recunoscut „Ruta secretelor spre Munţii Bucegi”, aflată pe raza judeţului Dâmboviţa, drept o rută cultural-turistică importantă din România.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Traseul de vis din Munţii Bucegi: Cheile Zănoagei - Lacul Scropoasa - Cheile Orzei - Cascada Şapte Izvoare

Ruta secretelor spre Munţii Bucegi, recunoscută oficial. Traseul de vis care te duce la „apa sfântă a dacilor“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite