Cele mai bătrâne păduri seculare din România. „Relieful le-a apărat până acum de toporul hoţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Dâmboviţa încearcă să ţină departe de hoţii de lemn singurele păduri virgine din ţară, cu arbori vechi de sute de ani. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat recent că cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în judeţul Dâmboviţa.

În judeţul Dâmboviţa media de vârstă a pădurilor seculare este de peste 270 de ani, fiind cele mai bătrâne din ţară. Ca şi vârstă le urmează cele din Caraş -Severin, unde media este de peste 235 de ani şi Arad, cu o medie de peste 230 de ani.

Pădurile seculare de care vorbeşte ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, se află în Parcul Natural din Munţii Bucegi, în apropierea Vârfului Omu, dar şi în Munţii Leaota, natura fiind cel mai mare obstacol în calea tăietorilor de lemne. 

Cea mai mare pădure virgină s-ar afla în Munţii Bucegi, în zona Vârfului Omu. "Ştim despre această pădure. Are o fişă, un sistem de supraveghere, situată într-o zonă inaccesibilă. Relieful a apărat-o până acum de toporul hoţilor, care cu greu pot pătrunde acolo. Suprafaţa nu este bine delimitată, dar avem undeva la 15 hectare şi poate şi mai mult", a spus directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu. 

De asemenea, mai multe păduri virgine se află pe raza comunei Runcu, din Dâmboviţa, păduri care sunt incluse şi în catalogul naţional alcătuit de Ministerul Mediului. 

"Avem în vedere Cucuteanca, Frumuşelul, Românescu, Turbanu, Marginea Domnească. Toţi aceşti munţi au păduri virgine, neumblate. Pădurile nu au fost tăiate acolo de pe vremea lui Ceauşescu şi mai bine. Nu s-a putut tăia acolo pentru că sunt zone greu accesibile, pline de stânci, de prăpăstii. Sunt copaci vechi acolo de 150-200 de ani, cu diametru de câţiva metri", ne-a spus primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu.

Pădurile seculare din România au fost scoase din circuitul economic şi din septembrie vor intră sub protecţia autorităţilor. 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a identificat la nivel naţional 8.364 de păduri seculare. În total vorbim despre 100.000 ha, dintre care 38.000 de ha sunt incluse în suprafeţe în care astăzi se produce lemn pentru cherestea, construcţii, celuloză. Restul de peste 60.000 de ha sunt protejate doar parţial.

Câte dosare penale a întocmit Poliţia în 2019

În judeţul Dâmboviţa, în perioada ianuarie-decembrie 2019, au fost înregistrate 157 de dosare penale privind infracţiunile din domeniul silvic, fiind constatată o scădere cu 23% comparativ cu anul 2018.

„Pe parcursul celor 12 luni, structurile de ordine publică au acţionat în permanenţă pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. Astfel, au fost organizate 337 de acţiuni şi 430 de controale, dintre care 350 pe linia verificării legalităţii transportului de material lemnos, 17 în fondul forestier şi 60 pentru verificarea provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos. În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au verificat 193 de obiective, din care 19 au fost exploatări forestiere, 7 instalaţii de debitat şi 37 de depozite şi au controlat 1527 de vehicule, inclusiv atelaje hipo”, a precizat IPJ Dâmboviţa pentru „Adevărul”.

Pentru neregulile descoperite, au fost aplicate 520 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare se ridică la 477.000 de lei. 

Totodată, au fost confiscată cantitatea de 426 de mc de lemn rotund şi de foc şi 25,3 mc de cherestea.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite