Ceata de colindători din Runcu păstrează tradiţia

Ceata de colindători din Runcu păstrează tradiţia

După ce termină de colindat şi îşi burduşeşc traitele cu covrigi, tinerii se întorc la căminul cultural, acolo unde discoteca ţine până dimineaţa

Tradiţia colindatului cu ceata se ţine cu sfinţenie la Runcu, în judeţul Dâmboviţa. An de an, tinerii, dar şi bătrânii, merg din poartă în poartă pentru a cânta şi pentru a fi răsplătiţi de gazde cu covrigi sau fructe. Colindătorii merg în ceată mare, de câte 150-200 de inşi, dar înainte de colinda, joacă o sârbă la căminul cultural pentru a se înveseli.

 
La căminul cultural se adună toată suflarea din satul Brebu, comuna Runcu. Tineri, adulţi şi bătrâni laolaltă, se adună pentru a petrece câteva ore bune.
 
Distracţia la căminul cultural ţine până la miezul nopţii, atunci când fiecare îşi ia traista şi în grup mare, se merge la colindat. Ceata formată din aproximativ 150 de copii pleacă dintr-un capăt al satului şi cutreieră toate uliţele.
 
Ceata este formată din copii de la 3 ani şi până la tinerii neînsuraţi. Aceştia cântă sau pur şi simplu trec din poartă în poarta pentru ca gazdele să le ofere bunătăţi.
 
Colindătorii colindă tot satul în lung şi în lat de două ori. Vestea obiceiului din Brebu, comuna Runcu, s-a răspândit în tot judeţul.
 
După ce termină de colindat şi îşi burduşeşc traitele cu covrigi, tinerii se întorc la căminul cultural, acolo unde discoteca ţine până dimineaţa.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările