Ce este postul intermitent. Controversata dietă ar ajuta la slăbire după 20 de ore de înfometare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
post intermitent

Există şase moduri populare de a încerca această dietă la modă în tot mai multe ţări şi la care apelează tot mai des vedetele. Ideea din spatele acestui plan de alimentaţie controversat nu este tocmai una nouă. A fost folosit la începutul anilor 1900 pentru tratarea problemelor de sănătate, cum ar fi epilepsia, dar a devenit mai popular în zilele noastre.

Avantaje şi dezavantaje

Există diferite metode de a ţine postul intermitent, dar conceptul general este acelaşi: puteţi mânca aproape orice doriţi, dar numai într-o anumită perioadă de timp, potrivit prevention.com

Tipuri populare de post intermitent:

Programul 5:2: Îţi restricţionezi consumul de calorii la 25% din necesarul de calorii, două zile pe săptămână şi mănânci normal restul zilelor. Femeile îşi vor limita aportul de calorii la 500 de calorii, iar bărbaţii la 600. Această limită de calorii este separată de un post de 12 ore, astfel încât femeile pot consuma 250 de calorii dimineaţa şi alte 250 de calorii sera, în timp ce bărbaţii pot consuma 300 de calorii dimineaţa şi alte 300 de calorii seara. Puteţi alterna zilele în care mâncaţi normal şi zilele în care mâncaţi foarte puţin, în funcţie de program.

Leangains: mănânci doar într-o perioadă de opt până la 10 ore în fiecare zi şi posteşti în întregime pentru celelalte 14-16 ore.

Mănâncă - Opreşte-te - Mănâncă: Posteşti o zi întreagă o dată sau de două ori pe săptămână şi mănânci normal celelalte cinci sau şase zile pe săptămână.

Dieta Războinicului: Posteşti 20 de ore pe zi şi mănânci o masă copioasă în fiecare seară.

16:8: Trebuie să mâncaţi doar într-un interval de opt ore în timpul zilei şi faceţi pauză pentru următoarele 16 ore. În perioada de mâncare este important să consumaţi alimente sănătoase, inclusiv legume şi fructe, proteine ​​slabe, cereale integrale şi grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, avocado şi nuci. 

Postul intermitent funcţionează?

Există dovezi că postul intermitent funcţionează. Un studiu din 2016 în Journal of Translational Medicine a constatat că persoanele care au practicat acest tip de dietă timp de opt săptămâni au pierdut mai multe grăsimi corporale decât cele din grupul de control. 

Un alt studiu, ralizat în 2018 de către jurnalul „Obesity” a arătat că postul intermitent duce la o pierdere mai mare în greutate şi grăsime în comparaţie cu urmarea unei diete obişnuite, cu restricţii calorice.

Totuşi, este important de reţinut că rezultatele postului intermitent nu sunt mai bune decât o dietă cu restricţii calorice. 

Un studiu din 2017 realizat în JAMA a arătat că postul alternativ nu produce beneficii mai mari pentru pierderea în greutate decât restricţia zilnică de calorii, iar concluzii similare au fost trase într-un studiu din 2018 publicat în American Journal of Clinical Nutrition.  

Beneficii

Una peste alta, postul intermitent ajută la scăderea în greutate şi la eliminarea grăsimii de pe abdomen, îmbunătăţeşte starea de sănătate, previne cancerul şi creşte nivelul hormonilor la nivelul creierului, ceea ce duce la crearea de noi celule nervoase. 

Are efect anti-aging. Studiile care au fost făcute pe şobolanii de laborator au arătat că postul intermediar prelungeşte viaţa, şansele acestora de a trăi mai mult fiind cu 36-83% mai mari. 

De asemenea, în urma postului intermediar, nivelul de stres, furie sau oboseală sunt scăzute, ceea ce duce la o stare de bine şi, cel mai important, pentru că înveţi cum să-ţi stăpâneşti poftele, creşte încrederea în sine şi gradul de optimism.

Totuşi, înainte de a începe orice dietă consultaţi un medic specialist.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite