Ce înseamnă „bain-marie“, de fapt. Greşelile ridicole făcute de utilizatorii care l-au preluat în limba română eronat

Ce înseamnă „bain-marie“, de fapt. Greşelile ridicole făcute de utilizatorii care l-au preluat în limba română eronat

FOTO thefledglingbaker.com

“Bain-Marie” este un termen franţuzesc şi înseamnă, în traducere liberă “baia Mariei”. Termenul se foloseşte în limba română ca un cuvânt străin neadaptat, adesea scris greşit.

Folosit, de regulă, în gastronomie, bain-marie reprezintă un “mod de a fierbe un aliment, încet, pentru a nu se prinde, pentru a se coagula lent etc., prin aşajarea recipientului în care se află alimentul respectiv în apa care fierbe în alt recipient pus pus direct pe flacără”, potrivit DOOM 2.
 
Această metodă de preparare prezintă avantajul de a evita un transfer de căldură prea brusc. Se evită astfel calcinarea preparatului. Lichidul folosit depinde de temperatura dorită ceea ce face ca uleiul să fie folosit pentru a atinge peste 100°C.
 
Nerecunoaşterea cuvântului franţuzesc “bain” în structura cuvântului “bain-marie” face ca, uneori, acesta să fie reinterpretat, probabil prin etimologie populară, ca “belle Marie” (Frumoasa Maria) sau chiar “bel-marin”, se arată în lucrarea “101 greşeli de lexic şi de semantică”, de Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae.

“după ce dă în clocot se toarnă apă peste vişine, se pune capac şi se fierb timp de o jumătate de oră la bell[e]-marie” 
 
“apoi se fierbe la bel-marin 60 de minute la foc mic” 
 
Apoi, cuvântul este deformat în diferite feluri:
 
“se capsează borcanul şi apoi se fierbe la baimare cel puţin 1,5 ore” 
 
“folosim ulei normal, dar fiert la belmare” 

 
Cand si cum folosesti bain-marie?
 
Totul merge bine si deodata crema s-a taiat, cicolata nu vrea sa se dezlipeasca de cratita, iar untul nu vrea sa se incorporeze. Aici intervine inventia cu nume frantuzesc care te scoate din incurcatura. Pe scurt, procedeul bain-marie inseamna sa gatesti in baie de abur. Chiar daca pare la prima vedere o inginerie prea mare pentru bucataria ta, vei descoperi ca o poti pune in aplicare cu ustensilele pe care le detii prin dulapuri.
 
Citeste continuarea pe Foodstory
 
Bain-marie se foloseşte la:
 
-Sa topesti ciocolata pentru glazuri
-Sa coci un cheesecake perfect, cu o suprafata neteda fara fisuri
-Sa amesteci creme pe baza de ou pentru tarte
-Sa coci crema de zahar ars
-Sa faci sosuri albe fara ca acestea sa se taie
-Sa tii mancarea calda pana o servesti la masa, fara ca aceasta sa se fiarba prea mult sau, mai rau, sa se -prinda de cratita.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările