Ce a făcut domnitorul Pătraşcu cel Bun pentru a-şi câştiga porecla. Unii cronicari îl consideră tatăl lui Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pătraşcu cel Bun a fost domn al Ţării Româneşti (1554 – 1557), prin numirea de către sultanul de la Constantinopol în fruntea provinciei.

Potrivit cronicilor oficiale ale lui Mihai Vodă ar fi avut ca fiu postum şi nelegitim pe Mihai Viteazul, fapt infirmat de istoriografia mai nouă, începând cu Nicolae Iorga.

În conflict cu marele vizir, Rüstem paşa, este pârât sultanului că ar fi întreţinut relaţii cu habsburgii şi mazilit.  A luat o serie de măsuri pentru creşterea economică a ţării şi a sprijinit activitatea tipografică a diaconului Coresi, precum şi construirea bisericilor Gorgota şi a celei domneşti din Râmnic, potrivit lucrării “Enciclopedia Oraşului Târgovişte”.

Documentul precizat menţionează că domnitorul moare otrăvit, probabil, de către medicul său, din ordinul marelui vizir. În august 1554, Pătraşcu cel Bun vine la Târgovişte de unde acţionează pentru liniştirea ţării şi reîntoarcerea boierilor pribegi. Aceştia vor fi repuşi în drepturi, primindu-şi proprietăţile şi rangurile, iar domnul primeşte supranumele „cel Bun”.

image

În spiritul acestei reconcilieri se înscrie şi căsătoria fiicei voievodului cu fiul logofătului Radu, fruntaşul pribegilor, ceremonia având loc la Târgovişte. Va prefera oraşul pentru curtea sa, dar documentele emise aici sunt la fel de numeroase precum cele emise din Bucureşti. Înmormântat în biserica Mănăstirii Dealu. 

De ce a fost supranumit “bun”

A fost numit "cel Bun" de istorici pentru că „a domnit bine ţara şi boiarii fără vrăjbi, fără morţi, fără prăzi, precum tuturor place”, conform relatării cronicii de epocă Istoriile domnilor Ţării Româneşti. Boierii pribegi s-au întors şi au fost repuşi în drepturi, primindu-şi proprietăţile şi rangurile. 

Pătraşcu a fost căsătorit cu Doamna Voica, din neamul boierilor de la Slătioare. Au avut o fiica Maria şi trei fii: Petru cercel (viitorul domn), Vintilă (instalat voievod de armatele lui Ioan Vodă cel Viteaz în 1574) şi Petraşcu, zis din Cipru. 

Este înmormântat în necropola domnească de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte. Pătraşcu îşi are originea în marea dinastie a basarabilor, având străbun, pe linie directă, pe Mircea cel Bătrân şi Vlad al II-lea Dracul şi unchi pe Radu de la Afumaţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite