Ce ne face să devenim stângaci sau dreptaci

Ce ne face să devenim stângaci sau dreptaci

FOTO Medium

Preferinţa pentru folosirea mâinii stângi sau drepte apare încă din pântece, în jurul celei de-a opta săptămâni de sarcină, conform scanărilor cu ultrasunete realizate de specialişti. Anterior s-a presupus că diferenţele dintre activitatea genetică a emisferei drepte şi stângi a creierului ar putea fi responsabile pentru folosirea, cu preponderenţă, a unei mâini.

Preferinţa pentru mişcarea mâinii stângi sau drepte se dezvoltă în uter în săptămâna a opta a sarcinii, în conformitate cu scanările cu ultrasunete efectuate în anii 1980. Începând cu a 13-a săptămână de sarcină, copiii nenăscuţi preferă să-şi sugă fie un deget de la mâna dreaptă, fie unul de la mâna stângă, potrivit Indy100.com
 
Anul trecut, cercetatorii de la Ruhr-Universitat Bochum, din Germania, care au analizat expresia genei în măduva spinării, în timpul celei de-a douasprezecea săptămâni de sarcină, au stabilit că în măduva spinării se găseşte originea preferinţei noastre pentru o mână anume.
 
Mişcările braţelor şi mâinilor sunt pornite prin motorul cortexului de la creier, care transmite un semnal corespunzător măduvei spinării. Aceasta transformă comanda într-o mişcare. Cortexul motor, cu toate acestea, nu este conectat la maduva spinării de la început, iar opţiunea de mână are loc înainte de a se forma conexiunile.
 
Zwei Forscher im Labor
 
Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că preferinţa pentru o mână este decisă în coloana vertebrală. Cercetarea a fost publicată în februarie 2017 în jurnalul eLife şi finanţată de Fundaţia Germană de Cercetare.
 
Rezultatele cercetărilor au fost compilate de o echipă condusă de lectorul Dr. Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz şi prof. Dr. H. C. Onur Güntürkün.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: