Cauzele reale care au dus la izbucnirea celor două Războaie Mondiale. Ce a cauzat zeci milioane de vieţi irosite şi pagube de sute de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme
Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme

Au fost confruntări teribile şi extrem de costisitoare. Numai în Primul Război Mondial se estimează că au murit peste 17 milioane de oameni, iar valoarea pagubelor se ridică la sute de milioane de dolari.

PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1914 - 1918)

Totul a început în vara lui 1914, când un tânăr naţionalist sârb îl asasinează pe Arhiducele Franz Ferdinand, în timp ce se afla în vizită în Sarajevo. 

Primul război mondial, denumit şi Războiul cel Mare sau Războiul Naţiunilor, a adus faţă în faţă numai puţin de 52 de state ale lumii. Sămânţa de scandal s-a iscat în 28 iulie 1914 când Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia.

mondial 1

Confruntările s-au consumat între două mari alianţe: Tripla Înţelegere sau Antanta (formată din Franţa, Imperiul Britanic şi Imperiul Rus – la această alianţă a aderat şi România. Blocul a fost victorios în Primul Război Mondial, cu excepţia Rusiei, care a ieşit din război în 1917) şi Tripla Alianţă  sau Puterile Centrale (formată din Germaniei, Austro-Ungariei şi Italia Imperiului Otoman şi Bulgaria).

mondial 1

FOTO: Gavrilo Princip (stânga) şi victima sa, Arhiducele Franz Ferdinand, ambii fotografiaţi în 1914.

România a participat la război cu  15% din populaţia ţării, adică 1.083.000 oameni.  Efectivele armatei române la data mobilizării au fost de 833.758 – trupă şi circa 18 000 ofiţeri,  ceea ce însemna 23 de divizii de infanterie şi două divizii de cavalerie.

Costul Primului Război Mondial

În 11 noiembrie 1918, la ora 05.00 s-a semnat actul de armistiţiu şi, astfel, la ora 11.00 dimineaţa, războiul a luat sfârşit. Pacea oficială s-a mai lăsat aşteptată până în 1919-1920, odată cu semnarea Tratatelor de la Versailles, Saint Germain şi Trianon. 

mondial 1

Bilanţul pierderilor materiale se ridică la peste 300 de miliarde de dolari, în ambele tabere, la care se adaugă alte câteva sute de miliarde pagube de război şi datorii cumulate. De asemenea, în confruntările militare şi-au pierdut viaţa 17 milioane de oameni, iar alte 20 de milioane au fost răniţi.

România a pierdut peste 800.000 de oameni, adică 10% din populaţia de atunci. 

AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL (1939-1945)

mondial 2

A doua conflagraţie mondială, considerată de analişti ca fiind una nimicitoare, a avut în prim plan folosirea bombei atomice şi a altor arme dezvoltate de statele puternice din dorinţa de a deţine supremaţia. Dacă prima confruntare globală “a avut nevoie” doar de o crimă, al doilea război mondial a avut mai multe cauze. Invazia germano-ruso a Poloniei şi atacul japonez asupra Chinei, Statelor Unite ale Americii şi asupra coloniilor Regatului Unit şi Olandei, precum şi apariţia mişcărilor fasciste în Italia şi Germania au condus la o nouă confruntare de proporţii pe planetă.

CINE A DAT “STARTUL”

mondial 2

Istoricii români spun că  al Doilea Război Mondial a început septembrie 1939, când Hitler (1 septembrie) şi Stalin (17 septembrie) au invadat Polonia, ceea ce a atras în conflict Franţa, Anglia şi Commonwealth-ul. Alte opinii arată că data intrării Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial este 22 iunie 1941, atunci când ruşii au fost invadaţi Germania nazistă şi aliaţii ei (printre care se număra şi România). 

O filă din istoria acestui război mondial este, însă, cunoscută de o planetă întreagă. Lansarea celor două bombe atomice asupra Japoniei a schimbat cursul confruntării planetare, silind Japonia să capituleze. Hiroshima a fost practic şters de pe faţa pământului.

Al doilea război mondial a însemnat şi o înarmare excesivă pentru marile puteri şi “naşterea’ unor noi tehnologii. Vorbim aici de radar, aviaonele cu reacţie, bombele zburătoare, rachetele balistice şi multe altele.

Nu trebuie uitat nici Holocaustul, în care Germania nazistă a masacrat peste 11 milioane de evrei, polonezi, prizonierii ruşi de război, slavi, romi, sinti, persoane cu probleme mentale sau handicapuri fizice, homosexualii, Martori ai lui Iehova, disidenţi politici şi comunişti.

Costul celui de-al doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme, potrvit wikipedia.org.

În plus, multe alte persoane au fost rănite grav, au căpătat infirmităţi pe viaţă datorită armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorită experienţelor militare şi medicale inumane la care au fost supuse. 

S-a estimat că acest război a costat mai mulţi bani şi resurse decât toate celelalte războaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fără a se pune la socoteală sumele cheltuite pentru reconstrucţia de după război.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite