Câţi bani pune la bătaie Ministerul Mediului pentru staţii de monitorizare a calităţii aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului va fi extinsă cu 60 de staţii noi. În plus, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va dezvolta şi va administra şi o reţea de 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului.

Anunţul a fost făcut, cerent, de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alex. Întreaga investiţie în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) şi 1 milion de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (5 mil lei). 

„Până la finalul acestei săptămâni lansăm licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului de la 148 de staţii, cât sunt în prezent la nivel naţional, la 208 puncte de măsurare a calităţii aerului, peste tot în ţară. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de măsurare să sprijinim şi mai mult autorităţile locale cu date despre aerul din oraşele României, astfel încât acestea să găsească măsuri potrivite şi eficiente pentru a asigura un aer cât mai bun pentru populaţia ţării”, a declarat ministrul Costel Alexe. 

Cele 60 de staţii noi vor fi amplasate după cum urmează: 27 de staţii noi vor fi amplasate în Capitală pe lângă cele 8 deja existente şi amplasate la Cercul Militar, Lacul Morii, Titan, Baloteşti, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei, Berceni.

Alte 30 de staţii noi, care măsoară aerul 24 de ore continuu, vor ajunge în Curtea de Argeş, Oneşti, Codlea, Chiajna, Mangalia, Sf. Gheorghe (Covasna), Miercurea Ciuc, Slatina, Câmpina, Sânmartin (Bihor), com. Chinţeni (Cluj), Bacău, Bragadiru, Tecuci, Dr. Turnu Severin, Tulcea, Focşani, Alba Iulia, Oneşti, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Târgovişte, Târgu Jiu, Sibiu, Albiţa (Vaslui), Jud. Prahova.

În ceea ce priveşte reţeaua de senzori, aceasta va fi dezvoltată în Capitală. Aceştia vor fi amplasaţi în jurul a o parte din staţiile de monitorizare a calităţii aerului, dar şi în zonele: Apărătorii Patriei, Popeşti Leordeni, Jilava, Sinteşti, Sălăjan, Dorobanţi, Vitan, Centrul Vechi, Vatra Luminoasă, Dorobanţi/Ştefan cel Mare, egie/Grozăveşti, Kogălniceanu, Grădina Zoologică, Otopeni, Snagov, zona Pieptănari/Şos. Olteniţei, zona Giurgiului.

”Investiţia noastră se va finaliza cu o aplicaţie mobilă de informare a populaţiei. Orice om din ţara asta trebuie să ştie ce aer respiră. Vom dezvolta prima aplicaţie mobilă din ţară care va furniza date oficiale despre aer după metode europene, validate inclusiv de Comisia Europeană. Aplicaţia mobilă va prelua date din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului şi îi va da utilizatorului toate datele despre aerul din zona în care se află sau din zona în care vrea să ajungă. Aplicaţia va identifica locul unde este utilizatorul şi-i va oferi acestuia toate datele din momentul respectiv despre aerul pe care îl respiră. Dacă utilizatorul vrea să meargă întrun alt loc, va introduce destinaţia şi va afla, în avans, ce riscuri de aer sunt acolo”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite