Cât de periculos este zahărul pentru copii. Părinţii ignoră cu graţie riscurile: 50% din copiii până în 6 ani au carii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Periajul înainte de culcare este esenţial pentru nişte dinţi sănătoşi FOTO expertbeacon.com
Periajul înainte de culcare este esenţial pentru nişte dinţi sănătoşi FOTO expertbeacon.com

Zahărul este otrava ascunsă din produsele pe care copiii le consumă zilnic. Părinţii îi răsplătesc de multe ori cu dulciuri, fără ca cei mici să ceară, considerând că în felul acesta ii fac mai fericiţi sau pentru că astfel reuşesc mai uşor să-i determine să răspundă cerinţelor venite din partea adulţilor. Nimic mai greşit, spun specialiştii.

“Nu sunt probleme mari din cauza zahărului, pentru că eu, de exemplu, nu le spun copiilor mei să nu mai mânânce dulce că i se strică dinţii. Pot mânca dulce copiii, cu condiţia să îşi perieze dinţii. Zahărul în excces face rău la alte organe şi vorbim de alte probleme. Zahărul face rău numai dacă rămâne pe dinţi. Deci dacă periem dinţii, nu e problemă dacă cei mici mănâncă o bomboană, două”, spune doctorul Mariu Hack.
 

50% dintre copiii cu vârste de până în 6 ani au carii

Stomatologii recomandă începerea igienei dentare chiar înainte de apariţia primului dinţisor, cu degetar antibacterian, iar mai apoi, copilul trebuie să fie obişnuit să-şi curete dinţii cel puţin o dată pe zi, seara înainte de culcare.

marius hack

“Problemele din punct de vedere stomatologic apar atunci când se produce caria. Cred că că peste 50% dintre copiii cu vârstă de până în 6 ani au carii. Dacă s-ar spăla o singură dată pe dinţi, seara la culcare, vă garantez că acei copii nu vor avea carii. Au fost cazuri când la doi ani şi ceva am fost nevoit să scot nervii, atât de gravă era caria. Educaţia lasă de dorit. Dacă părinţii nu îi învaţă şi nu îi stimulează să se spele pe dinţii, acei copii vor face carii. Deci seara la culcare este obligatoriu să ne splăm pe dinţi”, adaugă destistul Hack.

O problemă apare la copii mici care încă mai ţin suzeta peste noapte, pentru că aceasta se comportă ca o “sugativă de bacterii”. 

“Laptele este periculos în cazul în care e îndulcit cu miere sau dacă se bea noaptea după ce copilul s-a spălat pe dinţi sau dacă nu s-a spălat deloc şi se culcă cu biberonul şi poartă suzeta. Dacă cel mic nu ţine suzeta atunci saliva va spăla laptele, dar dacă o ţine, e problemă. E ca o sugativă de elemente rele. Sunt părinţi care dau tot felul de poastile cu fluor ca să spele dinţii. Sunt pastile pentru puturoşi, dar se paote întâmpla ca acele pastile să aibă o concentraţie mare şi atunci se vor strica şi mai repede dinţii”, mai spune dr. Marius Hack.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite