Cât de important este sportul, indiferent de disciplină. Ancuţa Pârvan, vicampioană mondială la canotaj: „Dacă nu ştii să înoţi, bălăceşte-te”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancuţa Pîrvan, vicampioană mondială la canotaj
Ancuţa Pîrvan, vicampioană mondială la canotaj

Ancuţa Pîrvan, profesor de educaţie fizică şi instructor de înot la Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte, este o promotoare a înotului şi a sportului, în general. Vicecampioana mondială la canotaj spune că exerciţiul fizic trebuie practicat indiferent de disciplina sportivă.

„Dacă nu ştii să înoţi, bălăceşte-te, pentru că, dincolo de multitudinea beneficiilor existente ale înotului, cunoscute, însuşite si resimţite este necesară implementarea ideii de ,,a se îmbolnăvi de dorinţa de a face mişcare”, spune ea.

Ancuţa Pîrvan, vicampioană mondială la canotaj, stabilită la Voineşti, alături de soţul său, un alt sportiv de anvergură, campionul mondial Gheorghe Pîrvan. Lect. univ. dr. la Universitatea Valahia din Târgovişte, în cadrul Departamentului de Educaţiei Fizică şi Sport – Facultatea de Ştiinţe Umaniste.

Imagine indisponibilă
ancuta parvan

Spune că sportul a educat-o şi a învăţat-o răbdarea

„Sportul m-a educat. Am învăţat să rabd, să lupt cu mine însumi, să muncesc cu dorinţă şi plăcere, urmându-mi visul, fiind sprijinită de antrenori, de familie, astfel am învăţat să zâmbesc şi să transmit emoţie! Să transmit putere! Lăsând modestia deoparte, titlul de vicecampioana mondială şi multiplele titluri de campioană naţională la canotaj nu înseamnă pentru mine „mare performanţă”. Visul oricărui sportiv nu este acela de a obţine performanţă la o vârstă fragedă, sacrificându-se astfel generaţii de resurse umane, vise spulberate, ci este acel moment când ai capacitatea de a avea continuitate în activitatea sportivă, ajungând să participi la cel mai mare eveniment multisportiv internaţional - Jocurile Olimpice”, adaugă ea. 

Ce efect are „bălăceala” asupra copiilor

„Mediul acvatic este unul propice pentru educarea copilului mic cu activităţile fizice de înot la o vârstă fragedă, de a implementa şi dezvolta cultura mişcării pentru sănătate, iar dacă în tot acest scenariu, există un instructor/antrenor compatibil cu ceea ce el simte şi îşi doreşte, şi nu părinţii lui, progresele nu întârzie să apară. Fiecare copil este unic, iar datoria specialistului este de a-i dezvolta şi fructifica potenţialul cu cea mai mare fineţe, în funcţie de particularităţile individuale. Copiii care necesită o perioadă mai lungă de timp în vederea adaptării la mediu acvatic, aflându-se într-o stare continuă de negare a activităţii de înot din varii motive, fie neîncrederea în sine sau teama de apă, reprezintă provocări pentru mine. Este important să înţeleg mai întâi cauza împotrivirii lor, determinându-i pas cu pas să devină conştienţi de potenţialul lor”, mai spune Ancuţa Pârvan.

Imagine indisponibilă
ancuta parvan

Predă înot în mediul universitar încă din anul 2004. Fiind piscine descoperite, lucrările practice se organizau comasat în timpul vacanţelor şcolare de vară. 

„În anul 2010 am avut avut şansa să ne bucurăm de inaugurarea Bazinului de Înot Sportiv din micro 3, un lucru laudabil pentru oraşul Târgovişte, dându-ne posibilitatea să ne desfăşurăm activitatea în condiţii optime. Începând cu anul acesta, semestru II de studiu, îmi doresc să beneficiem de condiţiile excelente din cadrul Complexului Turistic de Nataţie. Înfiinţarea Asociaţiei Clubului Sportiv Anyio Aqua este un proiect de suflet, motivată fiind de fetiţa mea Ioana, reprezentând un continuum, dacă vreţi, al activităţii sportive şi didactice, reflectându-se în activitatea de promovare şi dezvoltarea a înotului, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor. Pe această cale, doresc să le mulţumesc părinţilor şi copiilor deopotrivă pentru susţinere, având toată consideraţia mea”, adaugă ea.

ancuta parvan
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite