Când vine vorba de creier, cafeaua are efectul opus canabisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: iflscience.com
FOTO: iflscience.com

Cafeaua afectează acelaşi neurotransmiţător în creier ca şi cannabisul, dar într-un mod foarte diferit, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine.

Potrivit studiului, beneficiile unei ceşti cu cafea java - una dintre cele mai consumate băuturi din lume - sunt cunoscute ca având o contribuţie importantă asupra stării de sănătate a inimii şi a pielii. 

Acum cercetătorii sugerează că băutura, consumată de mulţi dintre noi dimineaţa pentru energia pe care ne-o oferă, afectează metabolismul în mai multe moduri prin schimbarea metaboliţilor, a moleculelor mici găsite în sângele nostru, care sunt responsabile de o varietate de funcţii în întreg corpul şi care afectează neurotransmiţătorii legaţi de sistemul endocannabinoid într-un mod în care o face şi canabisul.

Sistemul endocannabinoid al organismului joacă un rol în reglarea stării noastre şi a fiziologiei şi s-a dovedit că ajută la reglarea răspunsului nostru la stres, precum şi la funcţii cum ar fi cunoaşterea, tensiunea arterială, imunitatea, dependenţa, somnul, apetitul şi energia, potrivit iflscience.com.

Când este consumat, canabisul interacţionează cu neurotransmiţătorii (substanţele chimice care transmit mesaje între celulele noastre nervoase) din sistemul endocannabinoid. După cum s-a dovedit, cafeaua se leagă de aceiaşi neurotransmiţători, dar scade interacţiunea după ce se consumă patru până la opt ceşti de cafea pe zi - opusul a ceea ce se întâmplă atunci când cineva foloseşte cannabisul.

Pentru a afla cum afectează cafeaua corpul, cercetătorii au măsurat metaboliţii din probele de sânge prelevate de la 47 de persoane care trăiesc în Finlanda pe parcursul a trei luni. În prima lună, participanţii la studiu s-au abţinut de la consumul total de cafea. În a doua lună, participanţii au băut zilnic patru ceşti de cafea, urmate de opt ceşti pe zi în a treia lună.

Cercetătorii au măsurat mai mult de 700 de metaboliţi în sânge după fiecare etapă şi au găsit un total de 115 care au fost semnificativ asociaţi cu consumul de cafea.

Consumul crescut de cafea pe parcursul perioadei de două luni a studiului ar fi putut crea stres suficient pentru a declanşa o scădere a metabolitilor în acest sistem, a spus autorul studiului Marilyn Cornelis, de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine. 

Deoarece sistemul nostru endocannabinoid reglează şi funcţii precum pofta de mâncare, această legătură ar putea explica una dintre cele mai cunoscute efecte secundare ale marijuanei. 

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anumiţi metaboliţi afectaţi de cafea ar putea ajuta la eliminarea steroizilor din organism. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite