Când va fi inaugurat Muzeul Veteranilor, de la Mănăstirea Dealu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
muzeu amvvd

Veteranii s-au ţinut de cuvânt şi şi-au făcut propriul muzeu. Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi "Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir" a pus bazele unui nou proiect dedicat celor pe care îi reprezintă, dar şi acelora care se vor declara interesaţi de acesta.

Sâmbătă, 24 iulie, va avea loc inaugurarea Muzeului Veteranilor, de la viitorul Centru de Recuperare şi Refacere pentru Veterani, de lângă Mănăstirea Dealu, localitatea Aninoasa, judetul Dâmboviţa.

       

„Evenimentul va fi unul pe măsură aşteptărilor, cu multe, multe surprize pentru cei mici. Ziua va fi marcată de un spectacol aviatic cu elicoptere şi paraşutişti, precum şi de un activant şi interactiv concurs de airsoft pentru copii. Suntem convinşi ca vă vom cuceri cu frumuseţea locului, de aceea, vă aşteptăm, de la mic la mare, să vă bucuraţi şi să petreceţi o zi deosebită alături de noi.”, a precizat Marius Apostol, preşedintele AMVVD.

        

La Muzeul Veteranilor veţi putea viziona arme, uniforme, tehnică militară, fotografii surprinse de veterani pe perioada exercitării misiunilor în teatrele de operaţii.

      

Răspunzători de desfăşurarea evenimentului sunt şi cei care ne-au devenit parteneri în acest proiect: Primăria localităţii Aninoasa, Ghost Regiment, Iron Sky Team, Forţele pentru Operaţii Speciale, cărora le mulţumim, pe această cale.

Locuinte modulare militari fără. FOTO AMVVD

Despre Centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu

AMVVD construieşte lângă Mănăstirea Dealu, Târgovişte, acolo unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, un centru de recuperare. Este primul centru din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalti membri ai asociaţiei.

Centrul, format din două clădiri (pavilioane) se aflălângă la Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi regele Mihai.

Ideea înfiinţării acestui centru s-a născut dintr-o suferinţă. Pentru că militarii români, care au fost pe fronturile altora şi care s-au întors acasă cu diferite traume (fizice sau psihice) nu aveau unde să se trateze alături de familie, Marius Apostol, unul dintre militarii grav răniţi în Afganistan, a pus bazele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi (AMVVD). Alături de camarazii de arme, el s-a gândit să înfiinţeze în ţară primul centru pentru tratarea veteranilor şi a militarilor răniţi.

Locuinte modulare militari fără. FOTO AMVVD

Locuinţe modulare militari fără adăpost FOTO: AMVVD

Spitalul va cuprinde zeci de mini apartamente, în care militarii vor fi trataţi alături de familie, spaţii de tratament, cazare, recreere, locuri de joacă pentru copii, alte facilităţi pentru tratament şi odihnă.

Practic, Centrul va dispune de nişte apartamente mai mici. Sunt luaţi în vizor atât văduvele, cât şi copiii orfani ai militarilor.  

Până în prezent, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak şi 180 militari au fost răniţi.

AMVVD este formată în anul 2014, iar la ora actuală numără peste 36.000 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Militarii români îşi construiesc spital pentru tratarea traumelor de război. MApN recunoaşte în premieră că militarii suferă de sindrom post-traumatic

Poveştile militarilor răniţi pe fronturile din Irak şi Afganistan. Unii au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile, alţii - proptiţi în baston, dar tot s-ar întoarce pe front

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite