Camera Deputaţilor a vacantat postul lui Florin Popescu supranumit Baronul Puilor

Camera Deputaţilor a vacantat postul lui Florin Popescu supranumit Baronul Puilor

Deputatul neafiliat Florin Popescu a declarat săptămâna trecută că şi-a dat demisia din Parlament pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine acestui for

Plenul Camerei Deputaţilor a vacantat, miercuri, postul de deputat deţinut de Florin Popescu, care a demisionat săptămâna trecută din Parlament. Popescu şi-a dat demisia din Parlament în urma cercetării sale în dosarul puilor grill.

"Camera Deputaţilor declară vacant locul de deputat deţinut de domnul Florin Aurelian Popescu în circumscripţia electorală nr. 16, Dâmboviţa, Colegiul uninominal nr. 4", a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea.
 
Deputaţii au votat proiectul de hotărâre privind vacantarea postului cu 231 voturi "pentru".
 
Deputatul neafiliat Florin Popescu a declarat săptămâna trecută că şi-a dat demisia din Parlament pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine acestui for.
 
În ecembrie 2015, Popescu a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Decizia a fost dată de Curtea Supremă şi poate fi contestată la Completul de 5 Judecători. Popescu a fost găsit vinovat că a luat mită 60 de tone de pui grill pentru campania electorală.
 
Magistraţii au decis şi confiscarea sumei de 485.500 de lei, bani care ar fi fost primiţi de deputat de la denunţătorul din acest dosar, Rami Ghaziri.
 

Acuzaţiile aduse de procurori

Deputatul Florin Popescu a fost trimis în judecată, în iunie 2014, sub control judiciar, de procurorii anticorupţie, care îl acuză că a cerut şi primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, pe care le-a distribuit ulterior cetăţenilor, în campania electorală a alegerilor locale din 2012. 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) preciza că Popescu va fi judecat pentru folosirea influenţei, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în 2012, Florin Popescu, "folosindu-şi influenţa şi autoritatea ce decurgeau din funcţiile de preşedinte al unui partid politic (PDL - n.r.), organizaţia judeţeană Dâmboviţa şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, l-a determinat pe un denunţător să-i remită mai multe foloase necuvenite", mai precis cantitatea de 60.992,2 kg pui grill, în valoare de 485.500 lei, pe care ulterior a distribuit-o, în scop electoral, cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012. În acea perioadă, Popescu a candidat şi el pentru obţinerea unui nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Candida la Preşedenţia CJ Dâmboviţa

Anchetatorii detaliază modul în care Florin Popescu a primit puii daţi apoi cetăţenilor. Astfel, în martie 2012, un intermediar i-a transmis denunţătorului, administrator al unei firme, că se aproprie alegerile locale şi trebuie să dea filialelor locale ale partidelor politice importante câte 250.000 euro.

Denunţătorul, susţine DNA, i-a răspuns că suma este prea mare, el fiind dispus să dea cel mult câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

"La sfârşitul aceleiaşi luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a organizat mai multe şedinţe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul judeţului, cât şi candidaţii acestei formaţiuni politice la funcţiile de primar. Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din localităţile, unde îşi depuseseră candidaturile", mai spun procurorii.

Puii erau încărcaţi în microbuze

În martie 2012, arată în continuare DNA, Florin Popescu s-a dus la sediul firmei denunţătorului şi i-a cerut acestuia o cantitate de circa 50.000 - 60.000 de pui grill (60 - 80 de tone), precizându-i că o va distribui cetăţenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

"S-a stabilit, în continuare, ca acea cantitate de pui să fie depozitată în camerele frigorifice ale unei alte societăţi comerciale. În ziua de 5.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au încărcat în microbuze şi transportat la diferite locaţii, întreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate în pachete şi distribuite, în scop electoral, simpatizanţilor din localităţile în care membrii aceluiaşi partid candidau la funcţia de primar", se mai arată în rechizitoriu.

DNA mai precizează că la 25 aprilie 2014 procurorii au dispus instituirea sechestrului şi notarea ipotecară, până la concurenţa sumei de 485.500 lei, asupra a două imobile ale lui Popescu, situate în Târgovişte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările