Bogdan Olteanu s-a predat la Poliţia Dâmboviţa, având buletin într-o comună de lângă Târgovişte. Ar putea ajunge în penitenciarul VIP de la Găeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. El s-a predat, joi, la sediul IPJ Dâmboviţa.

Adresa din buletinul său, potrivit IPJ Dâmboviţa, relevă faptul că locuieşte în comuna Aninoasa, din judeţ, fapt ce îi oferă posobilitatea lui Olteanu de a fi transferat într-un penitenciar dorit de multe persoane importante ajunse după gratii.

Vorbim de Penitenciarul VIP de la Găeşti, acolo unde au mai fost încarceraţi Victor Babiuc sau Ioan Niculae, patronul Astra Ploieşti.

Una dintre condiţiile pentru a ajunge la Găeşti este aceea de a avea domiciliul pe raza judeţului Dâmboviţa. De altfel şi Ioan Niculae a recurs la această stratagemă, el având, pe vremea cât a fost încarcerat, domiciliul pe raza oraşului Găeşti.

„La data de 29 octombrie, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, s-a prezentat un bărbat, în vârstă de 49 de ani, domiciliat în comuna Aninoasa, pe numele căruia a fost emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate. Mandatul a fost emis de Tribunalul Bucureşti, pentru o perioadă de 5 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, faptă prevăzută de art. 291 din Codul Penal. Acesta urmează să fie încarcerat, în vederea executării pedepsei”, a precizat, într-un comunicat de presă, IPJ Dâmboviţa.

Potrivit wikipedia.org, Bogdan Olteanu s-a năcut pe 29 octombrie 1971, în Bucureşti. 

S-a născut într-o familie cu opţiuni politice opuse: bunicul şi străbunicul patern au făcut închisoare pe vremea comunismului ca "elemente periculoase burghezo-moşiereşti", în timp ce bunicii materni au făcut închisoare pe vremea Regelui ca "elemente comuniste periculoase". 

Tatăl său, ing. Dănuţ Florin Olteanu, a fost secretar de partid la Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice (ICCE - denumit ulterior şi CCSIT-CE) înainte de Revoluţie şi director general la Tehnofina SA din Bucureşti (după 1989). Mama sa, Ecaterina, de profesie tot inginer, era fiica cominternistei Ghizela Vass, care s-a născut dintr-o familie de origine evreiască din Basarabia, fost membru al Comitetului Central al PCR şi adjunct al Secţiei de relaţii externe a partidului.

El a a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor din Parlamentul României între 2006 şi 2008. De asemenea, în perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu.

Pedeapsă redusă cu doi ani

Curtea de Apel Bucureşti i-a redus pedeapsa stabilită iniţial de prima instanţă, care era de şapte ani de detenţie. Curtea de Apel a emis şi mandatul de executare a pedepsei.

„Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Olteanu Bogdan pentru infracţiunea de trafic de influenţă (…) de la 7 ani închisoare la 5 ani închisoare, menţinând pedepsele complementare şi accesorii aplicate aceluiaşi inculpat prin sentinţa apelată. (…) Deduce din pedeapsa principală de 5 ani închisoare aplicată inculpatului perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, de la 29.07.2016 la 20.10.2016, inclusiv. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. (…)Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 29 octombrie 2020”, se arată în minuta instanţei.

În data de 24 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti l-a găsit vinovat pe fostul lider PNL, Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, că ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru a-l „unge” pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. La fond, Bogdan Olteanu a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani de închisoare.


Cum ar fi ajuns cei un milion de euro la Bogdan Olteanu

Potrivit Digi24, Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţineau procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL, scrie Agerpres.

De asemenea, procurorii au arătat că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Condiţiile de lux din puşcăria de la Găeşti

Fostul Centru de Reeducare pentru Minori Găeşti s-a transformat, de câţiva ani, în penitenciarul cu acelaşi nume. Condiţiile au rămas, însă, ideale: ateliere de pictură sau de dans, bază sportivă cu terenuri de fotbal, tenis ori baschet, cursuri de dresaj canin, astea sunt doar câteva dintre facilităţile de care au parte deţinuţii de la Găeşti. Şi pentru ca totul să fie pe gustul celor închişi, mâncarea e una pe cinste. 

Victor Babiuc

Penitenciarul Găeşi, care l-a „găzduid” pe fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. FOTO: C.S

”Aici, faţă de alte penitenciare, sunt condiţii perfecte. Pe nicăieri nu am văzut paturi din lemn sau saltele de tip Relaxa şi am umblat mult, pe la închisori din Bucureşti, Timişoara sau Jilava. La Găeşti, mâncarea este bună. Aici nici nu te simţi la puşcărie”, mărturisea, pentru „Adevărul”, Adrian, unul dintre deţinuţi.

Victor Babiuc

Imagine interior P. Găeşti. FOTO: C.S

Gazon cu nocturnă

Din 1972, unitatea devine Centrul de Reeducare Minori Găeşti. Cei din centru erau repartizaţi, în funcţie de vârstă, la şcoală generală sau cea profesională şi puteau obţine un atestat de mecanici auto, lăcătuşi mecanici, electricieni sau sudori. 

Şcoala avea, la vremea respectivă, o capacitate de 300 locuri pentru băieţi şi o secţie de fete, cu peste 100 de locuri. În perioada 2002–2003, în Centrul de Reeducare Găeşti au avut loc o serie de transformări, mai ales în privinţa dotărilor.

Victor Babiuc

Astfel, prin renovarea pavilionului, s-au reorganizat dormitoare cu patru-şase paturi, cu toalete proprii. Sala de sport a fost complet renovată, fiind transformată într-o sală polivalentă unde se pot desfăşura atât activităţi sportive cât şi manifestări artistice, serbări şcolare, carnaval şi altele. A mai fost amenajat şi un teren de mini-fotbal, cu gazon şi cu instalaţie de iluminat în nocturnă. Toate aceste dotări le-au moştenit , acum, deţinuţii

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Condiţiile de lux din puşcăria de la Găeşti în care este închis Victor Babiuc

Cel mai bogat român nu este lăsat afară din închisoare. Ce variante mai are Ioan Niculae

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite