Bacalaureat 2018. Liceenii din Dâmboviţa susţin prima probă a examenului maturităţii. Experimentul îi aparţine fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop

Bacalaureat 2018. Liceenii din Dâmboviţa susţin prima probă a examenului maturităţii. Experimentul îi aparţine fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop

Probele scrise sunt programate, ca şi până acum, în luna iunie

Elevii de liceu au parte de un nou experiment. Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a decis ca elevii să susţină prima probă a Bacalaureatului în luna februarie, pentru a mai „aerisi” calendarul probelor pe care absolvenţii le au de susţinut la terminarea şcolii, în prima sesiune din vară.

Probele scrise sunt programate, ca şi până acum, în luna iunie.Evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului naţional de Bacalaureat va începe luni cu evaluarea competenţelor lingvistice la Limba Română. Următoarea probă va fi susţinută la Limba Maternă.

Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale (sesiunea iunie-iulie 2018) sunt programate în perioada 12-22 februarie 2018. Sunt aşteptaţi să participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 78 alin. (7) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, aceste evaluări pot fi organizate şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite de metodologia de examen.

În Dâmboviţa sunt înscrişi 2.954 de elevi pentru prima sesiune a Bacalaureatului. 42 dintre aceştia provin din promoţiile anterioare. La nivelul judeţului au fost organizate 29 de centre de evaluare. În 2016, procentul de promovabilitate al examenului de BAC a fost de peste 62%.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se va desfăşura în zilele de 12 şi 13 februarie.

În intervalul 14-15 februarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B).

Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 şi 20 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D).

Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) - 21 şi 22 februarie.

Când se vor desfăşura probele scrise

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 şi 28 iunie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. 

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările