Avizul Poliţiei Rutiere a lipsit. Transbucegi, deschis, ilegal. Poliţia Rutieră menţine închisă circulaţia pe DJ 713 pe o perioadă nedeterminată

Avizul Poliţiei Rutiere a lipsit. Transbucegi, deschis, ilegal. Poliţia Rutieră menţine închisă circulaţia pe DJ 713 pe o perioadă nedeterminată

Conducătorilor auto  le este interzisă deplasarea pe acest sector de drum având în vedere riscul mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi.

Autorităţile judeţene din Dâmboviţa s-au grăbit să redeschidă circulaţia pe DJ 713 - Transbucegi, închis încă de marţea trecută din cauza avalanşelor. Potrivit IPJ Dâmboviţa, avizul Poliţiei Rutiere a lipsit în acest caz, iar practic, drumul nu a întrunit condiţiile legale de deschidere. Joaca „de-a circuaţia” se întâmplă în plină avertizare de risc mare de producere de avalanşe în munţii Bucegi.

UPDATE:  Administratorul drumului a fost sancţionat contravenţional cu 50 de puncte amenda, in valoare de 7.250 de lei. „Consiliul Judetean a înştiinţat Inspectoratul de Politie Judetean Dambovita cu privire la redeschiderea drumului, însă nu a primit avizul Poliţiei Rutiere, motiv pentru care unitatea, prin conducătorul instituţiei, riscă să fie sancţionată contravenţional conform prevederilor legale. Conducătorii auto care circula pe un sector de drum pe care accesul le este interzis riscă să fie sancţionaţi contravenţional cu amendă de la 2 până la 3 puncte şi cu 2  puncte penalizare”,  precizat IPJ Dâmboviţa.

Potrivit IPJ Dâmboviţa, Consiliul Judeţean nu a avut avizul Poliţiei Rutiere, singura entitate care poate închide şi redeschide un drum, la recomandarea administraţiilor locale. 

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Alin Manole, a precizat că au transmis către Poliţia Rutieră doar o informare a faptului că drumul o să fie redeschis. Cum răspunsul a întârziat să apară, administraţia locală a anunţat, printr-un comunicat oficial de presă, că drumul a fost redeschis circulaţiei rutiere.
 
Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud a transmis o avertizare de risc mare de producere de avalanşe în munţii Făgăraş, Bucegi, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu. Riscul mare de producere de avalanşe este atât la altitudini mai mari de 1.800 de metri, cât şi la înălţimi mai mici. Meteorologii spun că un risc mare de producere de avalanşe înseamnă un risc de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. 

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a redeschis miercuri, 23 ianuarie, circulaţia DJ 713 Sinaia (DN 71) – Şaua Dichiului pentru circulaţia rutieră, după mai bine de o săptămână în care a fost blocat.

Potrivit autorităţilor, decizia a fost luată în condiţiile în care, în zona montană dâmboviţeană, condiţiile meteorologice s-au îmbunătăţit, iar operatorul economic ce efectuează lucrările de deszăpezire, respectiv SC Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa SA, a reuşit să degajeze zăpada de pe drumul în cauză.

„Consiliul Judeţean a înştiinţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa cu privire la redeschiderea drumului, însă nu a primit avizul poliţiei rutiere, motiv pentru care conducătorul instituţiei (nr. Daniel Comănescu ) va fi sancţionat contravenţional conform prevederilor legale. Conducătorii auto care circulă pe un sector de drum pe care accesul le este interzis riscă să fie sancţionaţi contravenţional cu amendă de la 2 până la 3 puncte şi cu 2  puncte penalizare”, a precizat IPJ Dâmboviţa.

COMUNICATUL IPJ DÂMBOVIŢA (integral):

 
„Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile, respectiv risc crescut de avalanşe, cât şi avertizările meteo, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, menţine închisă circulaţia pe Drumul Judeţean 713 între km 6-16, pe o perioadă nedeterminată.
 
Atragem atenţia conducătorilor auto că le este interzisă deplasarea pe acest sector de drum având în vedere riscul mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi.
 
Conform prevederilor art. 5 din O.U.G 195/2002, în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.
 
Totodată, orice măsură de restricţie a circulaţiei pe drumurile publice se dispune de către administratorul drumului numai cu avizul Poliţiei Rutiere.
 
În cazuri temeinic justificate, poliţia rutieră poate dispune, fără acordul administratorului drumului public, măsuri temporare de restricţie a circulaţiei pe drumurile publice.
 
De asemenea, măsurile dispuse de către Serviciul Rutier i-au fost aduse la cunoştinţă administratorului Drumului Judeţean 713. 
 
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben în zona de munte a judeţului D MBOVIŢA, respectiv în Munţii Bucegi şi Făgăraş, de intensificări temporare ale vântului, ninsoare viscolită si de risc crescut de avalanşe”, arată IPJ Dâmboviţa.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: