Arctic vrea să facă din România cel mai mare producător de aparatură electrocasnică din Europa. Cifre ameţitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, 73% din producţia Arctic Găeşti se exportă FOTO Ionuţ Dima
În prezent, 73% din producţia Arctic Găeşti se exportă FOTO Ionuţ Dima

Grupul turc Arcelik, prin societatea Arctic, doreşte transformarea României în cel mai mare producător de aparatură electrocasnică din Europa, titlu deţinut în prezent de Polonia. Pentru a atinge această performanţă, Arctic trebuie să finalizeze proiectul de la Ulmi, acolo unde vrea să construiască, de fapt, 3 fabrici, una pentru producţia maşinilor de spălat haine, una pentru maşini de spălat vase şi una pentru cuptoare cu microunde.

În primă fază, valoarea investiţiei sare de 100 de milioane de euro, iar firma turcă a cerut ajutor de la statul român de 35 de milioane de euro. Nu ar fi prima dată când Guvernul ajută firma turcă. Victor Ponta a mai dat un ajutor de 10 milioane de euro, în 2013, pentru extinderea fabricii, lucru ce a dus şi la sporirea numărului de angajaţi cu 1000. 

Ulmi: 2,2 milioane de maşini spălat haine pe an şi un total de 3.100 de angajaţi

Faza a II-a presupune o investiţie de 226 de milioane de euro, dublându-se capacitatea de producţie. La Ulmi urmează să se producă 2,2 milioane de maşini de spălat haine/an, 1 milion de maşini de spălat vase/an şi 1,5 milioane de cuptoare cu microunde/an. 

image

De asemenea, în primă fază firma va angaja 700 salariaţi (direcţi, indirecţi, logistică), urmând ca în faza a doua, în fabrica de la Ulmi să lucreze 2.400 salariaţi (direcţi, indirecţi, logistică).

image

Autorităţile judeţene se mişcă la foc automat cu tot ce înseamnă eliberarea autorizaţiilor de orice fel, dar şi cu crearea infrastructurii pentru viitoarele fabrici, cum ar fi drumuri, reţele de apă şi curent electric.

"Pentru că este o problemă de interes major pentru judeţul Dâmboviţa, vă precizez că, pe data de 23 martie, pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean, la primul punct, vom pune o informare cu privire la acest subiect şi vom pregăti un proiect de hotărâre prin care autorităţile judeţene să sprijine demersurile grupului Arcelik în vederea obţinerii ajutorului de stat, la care se adaugă demersuri pentru finanţarea de către Guvernul României, din fonduri europene sau bugetare, a unor lucrări de interes public extrem de importante pentru investiţiile grupului Arcelik în judeţul Dâmboviţa (şoseaua pe 4 benzi Bâldana – Târgovişte, şoseaua pe 4 benzi Bâldana – Titu, cu solicitare de extindere spre Găeşti), a declarat Adrian Ţuţuianu", a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Investiţia de la Ulmi dezvoltă o forţă de câteva mii de locuri de muncă la furnizori pe care chiar Arctic intenţionează să îi aducă în judeţul Dâmboviţa pentru a-şi eficientiza costurile. 

“Sunt investiţii importante. Se estimează ca în 5 ani de la finalizarea investiţiilor să se plătească 135 de milioane de euro taxe, va creşte standardul de viaţă şi vor fi aduşi noi investitori în zonă. Grupul Arctic intenţionează să aducă în România mai mulţi furnizori de componente pentru a scădea costurile şi a îmbunătăţi poziţia pe piaţă a acestei societăţi. Dacă lucrurile vor merge foarte rapid cu ajutorul de stat, la sfârşitul lunii mai ar putea începe investiţia. Această investiţie ar trebui susţinută de toată lumea, de forţe politice etc”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.

arctic

Potrivit autorităţilor judeţene, Arctic a solicitat emiterea certifiatului de urbansim pentru “construire  unitate de producţie pentru maşini de spălat rufe şi spălat vase, depozit produse finite, laboratoare, birouri, o cantină, platforme acoperite, parcări tiruri, parcări autoturisme, cabină poartă, alei carosabile şi pietonale, împrejmuire, branşamente, utilităţi şi organizare de şantier”.

“Suprafaţa de teren este de 75 de hectare. Au contract de vânzare cumpărare. În maxim 30 de zile vor avea certificatul de urbanism, dar eu cred că săptămâna viitoare e gata. Ei vor fi obligaţi să pregătească documentaţi tehnică. O să mai dureze puţin până se vor apuca de construit, pentru că terenul este extravilan şi vor avea nevoie de un Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea lui în intravilan. După asta urmează obţinerea avizelor şi autorizaţia de construcţie”, ne-a spus Ovidiu Tonea, şef Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul CJ Dâmboviţa.

arctic

Cât a investit Arctic şi cât a plătit la stat

Din 2002 până în prezent, Arctic a investit 122 de milioane de euro. Cifra de de afaceri în primul an de activitate a fost de 60 de milioane de  euro, iar în 2015 a fost de 351 de milioane de euro. În prezent are 3.000 de angajaţi. Numai din taxe şi impozite, statul român a încasat din 2002 şi până astăzi, 125 de milioane de euro.

În prezent, 73% din producţia Arctic se exportă, restul fiind destinată consumului intern.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Arctic a cerut certificat de urbanism pentru construirea unei fabrici de maşini de spălat, care se va ridica lângă Târgovişte

Arctic urmează să pompeze 100 de milioane de euro în fabrica de maşini de spălat de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite