Arctic urmează să pompeze 100 de milioane de euro în fabrica de maşini de spălat de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa

Arctic urmează să pompeze 100 de milioane de euro în fabrica de maşini de spălat de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa

Arctic Găeşti FOTO Ionuţ Dima

Arctic una dintre cele mai puternice şi performante companii din România, producător de electrocasnice, urmează să investească 100 de milioane de euro în fabrica de maşini de spălat vase şi rufe, pe care o va construi lângă Târgovişte, în comuna Ulmi, la 30 de kilometri de fabrica sa din Găeşti.

Potrivit unor surse, fabrica va acoperi o parte din investiţie din profitul său, iar cealaltă parte, aproximativ 37 de milioane de euro, speră să o obţină de la Guvernul României, sub formă de ajutor de stat. 
 
În 2012, Guvernul a mai acordat firmei Arctic un ajutor de stat de aproximativ 10 milioane de euro, pentru o investiţie care a asigurat 1.000 locuri de muncă.
 
Gigantul truc a înaintat discuţiile cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa. În acest sens, concernului turc a solicitat emiterea certificatului de urbanism. 
 
Arctic a cumpărat de la persoane fizice patru louri de teren însumând 75 de hectare, pe care va construi viitoarea fabrică. Investiţia în teren s-a ridicat peste 750.000 de euro. Terenurile se află aproape de Drumul Naţional 71, care leagă Târgovişte de Bucureşti. Nu se cunoaşte, deocamdată, valoarea totală a investiţiei, însă aceasta este, cu siguranţă, de ordinul milioanelor de euro.
 

Firma ar putea angaja 2.500 de oameni pentru punctul de lucru din Ulmi

Potrivit autorităţilor judeţene, Arctic a solicitat emiterea certifiatului de urbansim pentru “construire  unitate de producţie pentru maşini de spălat rufe şi spălat vase, depozit produse finite, laboratoare, birouri, o cantină, platforme acoperite, parcări tiruri, parcări autoturisme, cabină poartă, alei carosabile şi pietonale, împrejmuire, branşamente, utilităţi şi organizare de şantier”.
 
“Suprafaţa de teren este de 75 de hectare. Au contract de vânzare cumpărare. În maxim 30 de zile vor avea certificatul de urbanism, dar eu cred că săptămâna viitoare e gata. Ei vor fi obligaţi să pregătească documentaţi tehnică. O să mai dureze puţin până se vor apuca de construit, pentru că terenul este extravilan şi vor avea nevoie de un Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea lui în intravilan. După asta urmează obţinerea avizelor şi autorizaţia de construcţie”, ne-a spus Ovidiu Tonea, şef Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul CJ Dâmboviţa.
 

 

“E mare lucru pentru noi” 

Viitoarea investiţie este aşteptată de autorităţile locale, care spun că numărul angajaţilor din comuna Ulmi s-ar dubla odată cu venirea gigantului turc. 
 
“Deja sunt la stadiul de certificat de urbanism. Din momentul în care au alipirea făcută, avizele şi autorizaţia de construire pot începe treaba. Părerea mea este în primăvară e posibil să înceapă investiţia. E mare lucru pentru noi cu atâtea persoane angajate. Şi-aşa avem o comuna de invidiat. Şi Târgovişte vrea să ne ciuntească din teren şi ne judecăm cu ei pe o suprafaţă de 600 de hectare. Se va dezvolta foarte mult comuna Ulmi, care e la periferia oraşului Târgovişte. La nivelul comunei avem în jur de 2.000 de salariaţi. Practic, numărul lor s-ar dubla cu venirea Arctic”, ne-a spus primarul din Ulmi, Nicolae Vărzaru.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările