Apel al medicilor către cei care au călătorit recent, în zonele „atacate” de coronavirus: „să contacteze medicul de familie”

Apel al medicilor către cei care au călătorit recent, în zonele „atacate” de coronavirus: „să contacteze medicul de familie”

La nivelul judeţului Dâmboviţa, până în acest moment nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu COVID-19. Nu sunt persoane carantinate, ci doar 37 de persoane aflate în supraveghere prin izolare la domiciliu.


Ele sunt clinic sănătoase şi nu prezintă simptomatologie specifică afectării cu coronavirus.
 
Autorităţile au identificat 4 locaţii cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri pentru persoanele care, în urmă analizei de situaţie, vor necesită carantinare. Aceste spaţii special desemnate pentru carantină sunt situate în Târgovişte, Voineşti, Pucioasa şi Titu.
 
„Facem apel la persoanele care au călătorit în zonele cu risc să ia toate măsurile de prevenţie şi să respecte normele de igienă. Rugăm persoanele care prezintă simptomele specifice unei viroze respiratorii sau pe cele ale gripei şi nu se încadrează în definiţia de caz suspect, nu au venit sau nu au intrat în contact cu persoane din zonele de risc, să contacteze medicul de familie pentru stabilirea conduitei terapeutice”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.
 
Potrivit medicilor, caz suspect reprezintă pacientul cu infecţie respiratore acută care prezintă febră, tuse, durere în gât, iar în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a avut contact apropiat cu un caz confirmat, un caz probabil sau a avut istoric de călătorie în zonele cu transmitere comunitară extinsă.
 
În comunitate, persoanele fără simptome respiratorii ar trebui să evite aglomeraţiile şi frecventarea spaţiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri), să menţină o distanţă de cel puţîn 1 metru faţă de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuşe, strănut), să-şi spele frecvent mâinile folosind apă şi săpun atunci când mâinile sau antiseptic pe bază de alcool, să utilizeze tehnică de a tuşi sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-şi acopere nasul şi gură în timpul tusei şi strănutului cu un şervetel de unică folosinţă, urmată de aruncarea acestuia după utilizare şi spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă şi săpun, să se abţină de la atingerea gurii, nasului şi ochilor, să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare şi eliminare a măştilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor”, se mai arată în comunicatul DSP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: