Angajaţii de la Mechel Târgovişte vor lua doar 200 de lei, din 600, reprezentând prima de “Ziua Metalurgistului”

Angajaţii de la Mechel Târgovişte vor lua doar 200 de lei, din 600, reprezentând prima de “Ziua Metalurgistului”

Combinatul a fost preluat de la statul român în 2002, pentru numai 2 milioane de dolari, de către firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel

Muncitorii de la COS Târgovişte, fost Mechel, sunt hotorâţi să dea combinatul în judecată pentru că spun ei, au fost păcăliţi de conducerea Invest Nikarom şi anul acesta, vor primi doar 200 de lei, din 600, reprezentând prima de “Ziua Metalurgistului”, care a picat pe 15 august.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sindicaliştii spun că noua conducere nu respectă acordul încheiat între părţi. Oamenilor li s-a spus verde în faţă că vor primi acum 200 de lei, urmând ca diferenţa să fie achitată la o dată ulterioară.  
 
Ultima dată când şi-au manifestat nemulţumirea faţă de patronat, muncitorii au blocat pentru 15 minute DN 72 Târgovişte - Găeşti. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a calma spiritele.
 
 „În acest moment, avem surpriza ca de cele mai multe ori să nu fie acordată prima cadou, aşa cum a fost stabilită, ci numai 200 lei net cu promisiunea ca diferenţa să fie dată ulterior. Salariaţii au renunţat la multe alte drepturi prin încheierea acestui Acord. Au contat pe corectitudine. Din păcate, se constată acum că sunt încălcate şi acest înţelegeri, se decide unilateral, cum şi până acum s-a încălcat tot ce s-a convenit. O asemenea situaţie nu este de acceptat, astfel că oamenii au stabilit să ia atitudine şi, în grup, fie să meargă la poarta Combinatului, fie la uşa conducerii, apreciind că măsura fracţionării primei este nelegală şi, în consecinţă, toţi trebuie să spună aceasta conducerii”, a declarat ing. Aurel Vlăsceanu, liderul Sindicatului Liber Independent (SLI) COS.
 
Combinatul a fost preluat de la statul român în 2002, pentru numai 2 milioane de dolari, de către firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel. Asta, în condiţiile în care numai un utilaj din seţcia „Forjă” valora atunci peste 12 milioane de dolari. Tranzacţia a fost efectuată pe vremea guvernării Năstase, iar în combinat mai lucrau 5.700 de angajaţi.
 
La sfârşitul lunii februarie a acestui an, toate activele deţinute de Mechel în România au fost vândute pentru aproximativ 52 de euro, companiei româneşti Nikarom SRL, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
 
Noii patroni de la Mechel Târgovişte au trimis, la scurt timp de la preluare, notificări de concedieri la 6.000 de salariaţi. În acest moment, 1.000 de salariaţi, din cei 1500, au fost trimişi în şomaj tehnic. Asta, după ce au mai stat în şomaj pe perioada iernii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările