Amendă pentru viteză de 200 km/h, anulată de judecători pentru că Poliţia n-a putut identifica şoferul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Găeşti a anulat o amendă primită de un bărbat pentru că a circulat cu 200 km/h pe autostrada Bucureşti – Piteşti. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Magistraţii Judecătoriei Găeşti au anulat o amendă primită de un şofer sancţionat pentru că a circulat cu 200 km/h pe autostrada Piteşti – Bucureşti. Concret, în 13 septembrie 2018, un Mercedes înmatriculat pe numele unei firme a fost surprins de radar circulând pe autostrada Bucureşti – Piteşti cu 200 km/h. Potrivit IGPR, pentru că autoturismul nu a putut fi oprit în condiţii de siguranţă a fost notat într-un registru, iar după verificarea în baza de date şi identificarea proprietarului, pe adresa firmei pe care este întamtriculată maşina a fost trimisă o solicitare prin care au fost cerute datele persoanei căreia i-a fost încredinţat autoturismul la data la care a fost surprins de aparatul radar.

Firma a comunicat numele persoanei care a condus maşina la data la care autoturismul a fost surprins de radar cu 200 km/h, iar poliţiştii au întocmit procesul verbal de contravenţie. Amendat de Poliţie, bărbatul a contestat amenda în instanţă arătând că în ziua în care maşina a fost surprinsă de radar era condusă de o persoană pe care nu o cunoaşte.

Mai exact, bărbatul a arătat că, venea de la Suceava spre Piteşti, prin Bucureşti la volanul maşinii care aparţine firmei administrate de soţia sa. Bărbatul a arătat că în Bucureşti a simţit că i se face rău şi a oprit într-o staţie de taxi unde a întrebat mai mulţi taximetrişti dacă sunt dispuşi să conducă maşina sa până la Piteşti contra sumei de 100 de lei pentru că îi este rău. Potrivit bărbatului, un tânăr de aproximativ 30 de ani a acceptat să fie şoferul lui până în Bucureşti, contra sumei de 100 de lei.

Bărbatul a mai arătat în instanţă că după ce i-a încredinţat maşina tânărului pe care tocmai îl cunoscuse s-a culcat pe bancheta din spate şi nu ştie cu ce viteză a condus şoferul. După vizionarea înregistrării depuse în instanţă de Poliţie, judecătorul a constatat că la volanul maşinii nu se află persoana care a fost amendată. „Agentul constatator nu a stabilit ex propriis sensibus săvârşirea contravenţiei de către petent. S-a emis adresă către proprietarul autoturismului care a comunicat faptul că la acea data autovehiculul a fost pus la dispoziţia numitului D.G.. Din vizionarea înregistrării rezultă că un tânăr şi nu petentul conducea autoturismul surprins că circula cu viteză peste limita legală, context în care afirmaţiile din cuprinsul plângerii sunt plauzibile. Reţinând o situaţie îndoielnică, dubiul trebuie să profite petentului. Având în vedere că persoana acuzată de săvârşirea unei fapte ilicite nu trebuie lipsită de garanţiile fundamentale care au rolul de a proteja împotriva arbitrariului celor competenţi să constate caracterul ilicit al faptei, în contextul situaţiei rezultate din probe şi a dubiului care planează asupra subiectului activ al contravenţiei, în  temeiul art. 34 din OG nr.2/2001, instanţa va admite plângerea formulată şi va anula procesul verbal de contravenţie”, se arată în sentinţa Judecătoriei Găeşti, care poate fi atacată cu apel.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite