Alte trei focare de pestă porcină în Dâmboviţa. Autorităţile, lovite din toate părţile

Alte trei focare de pestă porcină în Dâmboviţa. Autorităţile, lovite din toate părţile

Medicii veterinari au primit confirmarea pentru alte trei focare de pestă porcină în Dâmboviţa. Prefectura Dmboviţa a convocat Centrul  Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în două gospodării şi o fermă.

Virusul a fost descoperit în oraşul Răcari, localitatea Mavrodin (ferma comercială de creştere şi îngrăşare) şi Ghimpaţi (o gospodărie), dar şi în comuna Potlogi, sat Româneşti (o gospodărie).
 
„Au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate următoarele decizii:
 - Decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană şi de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare şi măsuri,
-  Decizia de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire,
-  Decizie de instaurare a zonelor de protecţie şi de supraveghere 
-  Decizia de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.
 
Au fost stabilite zonele de restricţie în jurul focarelor, respectiv zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km.
 
Autorităţile avertizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. 
 
„Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.
Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se mai arată în document.
 
Pesta porcină africană mai este confirmată, la acest moment, în alte 6 localităţi din Dâmboviţa. Este vorba de localităţile Niculeşti (sat Movila), Lunguleţu, Răzvad, Runcu, Răcari, Potlogi şi Butimanu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările