Adevărul despre mitul alcoolului ca remediu de topire a grăsimilor acumulate de sărbători. „Nu este nimic mai neadevărat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe mesele românilor au stat, la loc de cinste, bucate alese de sărbători, însă foarte puţini dintre ei au ieşit învingători în lupta contra kilogramelor în plus. Mulţi ştiu din popor că o pălincă bună arde grăsimile, dar medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă de corpul nostru.

“Nu este nimic mai neadevărat decât să afirmi că alcoolul topeşte grăsimile. Consumul exagerat de alcool duce la steatoză hepatică. Asta înseamnă strat de grăsime la nivelul ficatului, care se transformă în fibroză şi apoi se poate ajunge la ciroză. Ficatul în stadiul ăsta e un ficat bolnav, care impune regim, tratament şi consum zero de alcool pentru toată viaţa. Nu e uşor de ţinut toate aceste restricţii, aşa că trebuie să fim atenţi”, ne-a spus Ileana Dumitrescu, preşedintele Asociaţia Medicilor de Familie din Dâmboviţa.

E doar o scuză

“Alcoolul nu topeşte grăsimile. Este un fel de scuză a celor care consumă, şi mai ales pe vremurile acestea geroase. Dacă este frig, consumăm apă sau ceai călduţ, în niciun caz alcool. Ai impresia că te încălzeşti dacă bei alcool, pentru că pe moment se produse vasoldilataţia, dar apoi apar vasoconstricţia. Sângele nu mai ajunge la organele vitale”, mai spune medicul. 

Cât de periculoasă este steatoza

Steatoză (ficatul gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Când este prezentă şi inflamaţia, boală se numeşte steatohepatită şi poate progresa către ciroză şi chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului). 

Steatoză implică acumularea de trigliceride şi alte lipide la nivelul hepatocitelor, că urmare a unui metabolism defectuos al acizilor graşi care ar putea fi cauzat de un dezechilibru între aportul energetic şi arderi, prin afectarea mitocondriilor (precum în cazul alcoolului), prin insulino-rezistenţă sau prin afectarea receptorilor şi enzimelor implicate în acest proces metabolic. 

Ficatul gras prezintă două tipuri principale: 

- steatoză alcoolică 

- steatoză non alcoolică 

Singură diferenţa dintre cele două este consumul de alcool. Dacă depăşeşte 20 g pe zi la femei şi 30 g pe zi la bărbaţi, putem vorbi de steatoză alcoolică. 

Majoritatea pacienţilor cu steatoză nu prezintă simptome, dar unii dintre ei pot raporta oboseală, slăbiciune sau durere  subcostală dreapta. Mulţi se prezintă pentru analize modificate ale funcţiei hepatice, descoperite întâmplator, la examenele de rutină. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite